Пронађена нова најсевернија копнена тачка света – острво на Гренланду

Научници су прошлог месеца открили мало острво уз обалу Гренланда за које кажу да је најсевернија копнена тачка на свету, а откривено је након померања санти леда.

најсевернија копнена тачка
Фото: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Откриће је уследило у тренутку док арктичке нације – Сједињене Државе, Русија, Канада, Данска и Норвешка воде битку за контролом над Северним полом удаљеним око 700 км према северу, као и за околно морско дно, за права на риболов и поморске путеве који су настали отапањем глечера због климатских промена.

“Није нам била намера да откријемо ново острво”, рекао је Ројтерсу поларни истраживач и руководилац истраживачког објекта Арктичке станице на Гренланду Мортен Раш.

„Отишли смо тамо по узорке“

Научници су прво мислили да су стигли на Ооодаак, острво које је 1978. открио дански истраживачки тим. Тек су касније, проверавајући тачну локацију, схватили да су отишли на друго острво, које се налази 780 метара северозападно.

“Ми смо помало као истраживачи из прошлости, који су мислили да су стигли на одређено место, а заправо су пронашли потпуно неко друго место”, рекла је швајцарска предузетница Кристиан Леистер, која је финансирала експедицију.

Мало острво, пречника око 30 метара, чији највиши врх износи око три метра, састоји се од блата с морског дна, као и од морене, накупина материјала наталоженог с глечера који се непрестано крећу.

Чланови истраживачког тима су рекли да ће за новооткривено острво предложити назив “најсеверније острво”.

Н1

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.