Двоструко откриће у манастиру Тумане: Веровало се да су је монаси затрпали, али је изненада пронађена (ФОТО)

Велико откриће десило се у четвртак у манастиру Тумане. Док је манастирско братство надгледало радове на преуређењу пода цркве, испод камених плоча старих око једног века пред мајсторима и монасима појавио се прво свод, а затим и остатак гробнице Светог Зосима Туманског, чудотворца и заштитника манастира Тумане.

откриће
Гробница изнад које су се десила многа чудесна исцелења / Фото: Приватна архива

Иако су монаси, као и научници, сматрали да је гробница овог светитеља затрпана када су руски монаси почетком прошлог века из ње изнели свете мошти, показало се да је стварност потпуно другачија.

– Велики благослов спустио се на цео манастир и сав верујући народ у Србији и целом свету. Били смо убеђени да су Руси приликом изношења моштију затрпали гробницу јер је тада била таква пракса, али наишли смо на изненађење. У предворју цркве, где су увек сахрањивани оснивачи и патрони храмова, угледали смо прво свод гробнице, а онда и унутрашњи део – прича за Ало! игуман Димитрије Плећевић.

Према његовим речима, гробница ће током поправке пода цркве бити конзервирана и прекривена стаклом.

Игуман Димитрије Плећевић / Фото: Приватна архива

– Одлучили смо да стаклом прекријемо гробницу како би верници могли да виде место где је сахрањен Свети Зосим, због кога и долазе на ово место. Они долазе да му се поклоне, да траже и да добију благослов. Сада ће моћи да се поклоне и свечевом гробу, који је кроз векове многима доносио исцелење и спасење. Верујемо да ће верницима то много значити, као што значи и нама – рекао је игуман за Ало!.

Нашли и слику Јакова Туманског

Четвртак и преуређење Манастира у Тумане су донели још једну лепу вест. Како је објаснио игуман Димитрије Плећевић, приликом уређења заоставштине једне од старијих монахиња, пронађена је фотографија Светог Јакова Туманског, што је хришћанском свету коначно донело сазнање о томе како је овај светитељ заиста изгледао.

Фотографија Преподобног Јакова Туманског / Фото: Приватна архива