Откривамо: Шта стоји иза одлуке да СПЦ додели орден Вучелићу

0

Уреднику Вечерњих новости и председнику ФК Партизан Милораду Вучелићу, додељен је у четвртак Орден Светог Саве другог реда, између осталог, за “афирмацију хришћанских вредности”. Међутим, како сазнаје портал Нова.рс, поменуте вредности у највећој мери се односе на промоцију епископа бачког Иринеја Буловића.

орден
Фото: СПЦ

Саговорници поменутог портала из врха СПЦ наводе да је орден блиском сараднику некадашњег председника СР Југославије Слободана Милошевића, додељен на изричиту иницијативу епископа Буловића.

Иако је из Српске православне цркве саопштено да је Орден Светог Саве додељен Вучелићу на предлог патријарха Порфирија, извори овог портала наводе да је то само делимично тачно.

“Патријарх Порфирије је заиста предложио да се орден додели Вучелићу, али тек после инцијативе владике Иринеја Буловића. Епископ бачки и Вучелић су у изузетно блиским односима више од три деценије и ово признање је резултат њихове дугодошње сарадње”, објашњава саговорник и додаје да став о Вучелићу не деле сви епископи Српске православне цркве.

“Пре ће бити да је награђен због тога што афирмативно пише о епископу бачком. Вучелић редовно кумуницира с епископом бачким, од којег добија инструкције како да тумачи поједине догађаје у СПЦ. То сте могли да видите док је трајала хајка на наше епископе који се налазе у Америци, али и на многим другим примерима. Најпре би се текст појавио у Вечерењим новостима, а затим би га преузимали и прерађивали други провладини медији”, истиче неименовани саговорник.

Према његовим речима, ово је само још један доказ да је утицај Иринеја Буловића у СПЦ веома јак.

орден
Фото: СПЦ

“Као што знате, он је духовни отац нашег партијарха и као такав заиста има јак утицај. Ово са Вучелићем је његов начин да се захвали на томе што му, већ традиционално, омогућава да се оглашава преко његових медија. Ако погледате уназад неколико година, видећете да Буловић, на важне датуме, говори за медије који су под уређивачком палицом Милорада Вучелића”, закључује извор Нова.рс.

Из Српске православне цркве (СПЦ) је саопштено да су на „свечаној додели високог одликовања присуствовали епископи бачки Иринеј, зворничко-тузлански Фотије и крушевачки Давид, породица, пријатељи и сарадници“.

У одлуци Светог Архијерејског Синода, која је прочитана том приликом, наводи се да се, на предлог патријарха Порфирија, Милораду Вучелићу „додељује високо одликовање СПЦ, Орден Светог Саве другог реда, за вишегодишњу успешну сарадњу, новинарски професионализам и афирмацију хришћанских вредности и врлина“.

Хронограф / Војислав Милованчевић, Нова.рс

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.