Обелодањена ТАЈНА ДОКУМЕНТА америчке војске, ево шта су све крили ЦИА и Пентагон

Тајне које су крили америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) и Пентагон не престају да интригирају цео свет. Од супертајних пројеката изградње „летећих тањира“ до прављења атомске бомбе, ово су неки од пројеката и прикривених злочина са којих је скинута ознака тајности и на тај начин откривен бар делић онога што крије ова светска сила.

Пројекат 1794

летећи тањир
Фото: National Archives USA / Promo

Крајем 2012. Америчко ваздухопловство скинуло је ознаку тајности са програма изградње летелице попут „летећег тањира“ која је требало да руши руске бомбардере.
Овај амбициозни пројекат почео је 1950-их година и на њему је радио тим инжењера. Летелица је требало да буде способна да лети суперсоничном брзином на великим висинама. Пројекат је укинут 1961. године, а коштао би више од 3 милиона долара (што би данас износило више од 26 милиона долара). Тестови су показали да је дизајн био аеродинамички нестабилан и да се летелица не би могла контролисати при великим брзинама, а камоли при брзини већој од оне коју има звук.

Пројекат Ледени црв

Крајем 1950-их година америчка војска је покренула тајну мисију да изгради серију покретних нуклеарних лансера испод леденог покривача на Гренланду. Циљ је био да се ту ускладиште пројектили који могу да погоде циљеве у оквиру Совјетске уније. Програм је понео назив „Пројекат Ледени црв“, а војска је истовремено радила на још једном пројекту у оквиру кога су инжењери градили мрежу подземних тунела и просторија, међу којима су лабораторије, складишта и нукеларна електрана. База је радила седам година, а да данске власти нису знале за њу. Програм је укинут 1966. године јер је лед изазвао неконтролисане услове.

МК Ултра

Током Хладног рата ЦИА је радила на пројекту „МК-Ултра“, тајном и нелегалном истраживању људског мозга. Циљ пројекта је био могућа манипулација и контрола ума помоћу хипнозе, биолошких агенаса, дрога попут ЛСД-а и барбитурата на људским субјектима. Неки историчари тврде да је ЦИА желела да репрограмира људе како би од њих створила убице. Године 1973. тадашњи директор ЦИА Ричард Хелмс је наредио уништавање све документације о овом пројекту, али је званична истрага „МК Ултра“ покренута годинама касније. Пројекат инспирисао филмове „Манџуријски кандидат“ и „Људи који буље у козе“.

Област 51

Ова Област у Невади деценијама привлачи бројне теоретичаре завере који је повезују са паранормалним активностима и ванземаљцима. У јулу 2013. године скинута је ознака тајности са неких докумената, чиме је ЦИА први пут признала постојање Области 51 и потврдила да су ту прављене и тестиране разне летелице. Међутим, сматра се да су се ту спроводили многи тајни пројекти. ЦИА ипак није признала никакве „ванземаљске активности“.

Пројекат „Граџ“

Америчко ваздухопловство се ипак бавило проучавањем НЛО. Пројекат „Граџ“ је почео 1949. године и није дуго живео. Критичари кажу да је настао како би одбацио сведочења о наводним виђањима летелица, али да је заправо ту спроведено мало правог истраживања. Чак је и директор пројекта Едвард Џ. Рупелт касније признао да нису поштоване „стандардне процедуре“. „Све је рађено под премисом да НЛО не могу постојати. Шта годи видели или чули, немојте веровати“, рекао је он.

Пројекат „Спајалица“

У септембру 1946. године председник САД Хари Труман је дозволио покретање пројекта „Операција спајалица“ чији циљ је био да се научиници из нацистичке Немачке намаме у САД након Другог светског рата. Циљ Америке је био да научно сазнање не заврши у рукама подељене Немачке, а поготово не у рукама Совјетске уније. Најпознатији регрут овог пројекта је био Вернер фон Браун, који је постао главни човек НАСА-ине мисије Аполо.

Пројекат „Northwoods“

ЦИА је имала бројне пројекте да убије лидера Кубе Фидела Кастра. Међутим, постојао је пројекат који је требало да изазове рат између САД и Кубе. Према подацима обелодањеним 1998. године, ЦИА је 1962. предлагала да се инсценирају терористички напади у којима би заиста погинули цивили, а окривили Кубанци. Срећом, тадашњи председник Џон Кенеди није желео да одобри ту акцију.

Пројекат „Менхетн“

пројекат менхетн

Некада тајни, а данас један од најпознатијих и најозлоглашенијих америчких пројеката. Пројекат „Менхетн“ представљао је рад научника из САД, УК и Канаде на развијању и прављењу нуклеарног оружја за време Другог светског рата. Пројекат су финансирале и надгледале владе споменутих држава. Вође пројекта су били генерал Лесли Гроувс и амерички физичар Роберт Опенхајмер. Од 1942. до 1946. године пројекат је био под надзором Инжењерског корпуса америчке војске. Пројекат се показао успешним на чувеном Тринити тесту, 16. јула 1945. године, тј. детонацијом код града Аламогордо у Новом Мексику. На пројекту „Менхетн“ је ангажовано око 130.000 људи. Коштао је око 2 милијарде америчких долара. Започет је још 1939. године на иницијативу тадашњих водећих научника који су наводно сумњали да нацисти већ развијају нуклеарно оружје.

Операција „Гладио“

За време Хладог рата постојала је бојазан да би у многим европским земљама могла на власт доћи комунистичка влада. Како би то спречили америчка војска и НАТО су оформили посебне тајне војне јединице у НАТО земљама, као што су Италија, Француска и Белгија. Циљ је био да ове јединице, за које нису знали ни Совјетска унија, а ни многи званичници из тих држава, спрече евентуално подизање комунизма, тако што ће повести наоружани отпор. Јединице су имале и шпијунске задатке и чување муниције и оружја.

Масакр у Ми Лаију

У марту 1968. године амерички војници су у Вијетнаму побили више од 300 ненаоружаних цивила, међу којима је било највише жена и деце. Војска је ћутала о злочину. Следеће године овај ратни злочин је открио један новинар агенције АП, након чега је уследило суђење 14 америчких официра. Након овог открића, Пентагон је оформио јединицу за истрагу ратних злочина у Вијетнаму.

Олег Пенковски

олег пенковски
Фото: CIA / Promo

Олег Пенковски је био совјетски обавештајни официр високог ранга који је шпијунирао за САД и Велику Британију. Најпознатији је по улози коју је имао у време Кубанске кризе 1962. године када је достављао информације о совјетским пројектилима који су се налазили у бази на Куби. Њега су ипак ухватили Совјети и осудили на смрт због издаје. Ипак, постоје и они који верују да је он заправо давао погрешне податке САД и да је био веран Совјетском савезу.

Пројекат „Акустична маца“

Извештај из 1967. године показује да је ЦИА потрошила милионе долара у покушају да тренира домаће мачке да шпијунирају Совјетску унију. Да, добро сте прочитали. Програм са надимком „Акустична маца“ подразумевао је имплантирање електронске шпијунске опреме у мачке које би затим биле дресиране како би прислушкивале Русе.

Пројекат „Хоризонт“

Пре него што је први човек слетео на Месец, најмање две америчке војне организације имале су своје планове за Месец. Пројекат „Хоризонт“ америчке војске је подразумевао војну базу са људима на Месецу која би штитила интересе САД на Месецу. Америчко ваздухопловство је планирало да на Месецу постави системе за бомбардовање објеката на Земљи, а планирало је и да пошаље нуклеарну бомбу на земљин сателит.

Мапими „тиха зона“

У пустињи Дуранго у Мексику постоји такозвана тиха зона у којој нема буке. Према локалним легендама радио таласи се не могу преносити у одређеним подручјима тихе зоне због локалних магнетских поља, ванземаљаца, и тзв. „геотермалне енергије“. Простор пустиње који се неретко пореди с познатим Бермудским троуглом, зарадио је надимак ‘тихи’ након што је ракета Америчких ваздушних снага промашила свој циљ и пала у ову пустињу. Ракета је садржавала две бочице радиоактивног кобалта 57, открили су документи обелодањени 2013. године.

Киднаповање „Луне“

Раних 1960-их година у јеку Хладног рата, Совјети су добијали свемирску битку. Како би се хвалили успехом, они су свој сателит „Луна“ који је успешно слетео на Месечеву површину, показивали људима широм света. Док је сателит путовао од града до града, агенти ЦИА су имали задатак да га „позајме“. Они су убедили возача камиона који је превозио сателит да се одмори и да га они причувају. Агенти су расклопили сателити, фотографисали га и затим поново саставили.

Доктор Живаго

Књига Бориса Пастернака „Доктор Живаго“ била је забрањена у Совјетском савезу, јер је показивала ставове писца отвореног ума. Како показују документа са којих је 2014. године скинута ознака тајности, ЦИА је искористила ту књигу као алат пропаганде. Уз помоћ Ватикана је на Светској изложби у Бриселу 1958. године око 1.000 примерака књиге подељено руским туристима.

Извор: Блиц