Чувени југословенски црвени киоск постављен на Тајмс скверу у Њујорку (ВИДЕО)

Култни југословенски киоск К67, познатог словеначког архитекте и дизајнера Саше Махтига, почетком прошлог месеца освануо је на њујоршком Тајмс скверу. Киоск је постављен у оквиру пројекта „Times Square Transmissions 2021“ и коришћен је као ди-џеј кабина за пуштање музике.

киоск К67
Фото: Twitter

Чувена „црвена кутија“ која се налази на авенији Бродвеј између 45. и 46. улице, једно је од обележја југословенског индустријског дизајна. Модуларни дизајн и структура од челика, стакла и фибергласа представљао је један од ретких експерименталних пројеката 60-их година који су доживели производњу.

Киоск К67 је за време Југославије био незаобилазан призор, а у њему су се налазиле трафике, билетарнице, а понекад продавали и хот-догови.

Године 1999. је заустављена производња киоска, а до тада је произведено око 7.500 примерака. Иако је већина остала у Југославији, велики број киоска извезен је у иностранство, између осталог у Пољску, Ирак, Кенију, Нови Зеланд, Јапан, бивше земље Совјетског Савеза, али и у САД.

Јединствени и иновативни дизајн запео је за око и стручњацима из индустрије изван социјалистичке Југославије. Године 1970. довршени прототип представљен је у Дизајну (утицајан часопис о архитектури у то време), а врло брзо је киоск додат колекцији Музеја модерне уметности у Њујорку, где се чува и данас.

У мају месецу, Интернет радио станица Гринпоинта, The Lot Radio, промиенивши своју локацију организовала је групу ди-џејева да изводе музику уживо са Тајмс сквера.

„Винтиџ црвени киоск К67 из 1960-их постаје тако ди-џеј кабина на нивоу плазе, а сваки дан ће преносити уживо између 10 и 22 часа. Посетиоци Њујорка и Тајмс сквера могу уживати ​​у мелодијама и сцени лично или онлајн праћењем видеоприеноса уживо на thelotradio.com“, писало је на званичној страници радија.

Такође, казали су да заинтересовани захваљујући преносима преко друштвених мрежа могу видети и унутрашњост киоска.

киоск К67
Фото: Twitter

Председник Савеза Тајмс сквера, који је одговоран за унапређење и промоцију Тајмс сквера, нашалио се да се ради о уношењу мало Европе у Нови свет и додао да се организацији киоск толико свидео да су га купили и однели тамо, тако да би могао бити ту заувек. Могуће је да ће се користити као туристичко информативно место или за продају хране и пића, књига и новина.

Такође, примерак киоска К67 може се наћи и у Берлину, где је познато туристичко место у којем се налази најмањи ресторан у граду, као и у Аустралији где се користи као станица за мерење квалитета ваздуха.

Кликс.ба

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.