У РОДУ СА МОНСТРУМОМ Хитлер је злостављао и своју сестру, називао је „глупом гуском“, а она му се ДО СМРТИ ДИВИЛА

Паула Хитлер, некад звана и Паула Вулф, била је млађа сестра немачког политичара Адолфа Хитлера и последње дете Алојза Хитлера и његове треће супруге Кларе.

паула хитлер
Паула Хитлер / Фото: Топ фото / Профимедиа

Пар је имао шесторо деце, али су преживели само Адолф и Паула, што значи да је управо ова жена била најближи род немачком диктатору (имали су и полусестру по оцу Ангелу). Као дечак, Хитлер је често био жртва батинања свог оца. Заузврат, када је постао тинејџер, Хитлер је тукао своју сестру. Једно од најранијих сећања на њега, како је Паула много касније испричала, било је оно где је као осмогодишњу девојчицу удара по лицу.

У породици Хитлер се и иначе на батинање деце гледало као на добру праксу. Чак је и мајка Клара веровала да је то што Адолф с времена на време изудара Паулу „добро за њено образовање“, пише портал Листверсе. Паула је младост провела у Бечу где је прво радила као собарица, а потом као секретарица. Све ово време није имала контакта са братом иако је и он боравио у граду покушавајући да успе као сликар. Брат и сестра поново су се сусрели ’30-их. Паула је банкротирала и Адолф јој је тада послао новац да се извуче из дугова. Финансијска помоћ се наставила све до Хитлеровог самоубиства 1945. године.

Највећи део рата Паула је провела као секретарица у војној болници под лажним презименом Вулф које је преузела на братовљево инсистирање. Историчари тврде да је нацистички диктатор имао јако ниско мишљење о њој. У једном разговору са сарадницима о њој је говорио као о „глупој гуски“.

паула хитлер
Хитлерова полусестра Ангела / Фото: Wikipedia

После 1945. Паулу су ухапсили Американци. Испитивана је и накнадно пуштена јер никада није била политички активна, а ни члан нацистичке партије. Тврдила је да је брата током рата видела само два пута, али да не може да верује да је он одговоран за злодела која му се приписују.

Ипак, накнадна истраживања показала су да Паула није била баш тако наивна каквом се представљала. Руски истражитељи су открили да је била верена за нацистичког доктора Ервина Џекелиуса, одговорног за смрт више од 4.000 људи у гасним коморама.

Ервин је ухапшен и умро је у заточеништву, али је Паула остала на слободи, селећи се из једног града у други и живећи од помоћи преживелих чланова СС-а и Хитлеровог унутрашњег круга повереника.

Непосредно пред своју смрт, Паула је дала телевизијски интервју и то је било њено једино јавно појављивање. Емисија је емитована 1959. године као део програма „Tyranny: The Years of Adolf Hitler“ и Паула је у њој углавном говорила о свом и братовљевом детињству одбијајући да одговара на питања везана за политику. Описали су је као једноставну и пристојну жену која не делује као неко ко има било какве везе са највећим монструмом у људској историји.

Иако је говорила и о батињању, њена сећања на брата била су чудна мешавина огорчености и дивљења.

паула хитлер
Паула Вулф / Фото: ROCHUS MISCH MEDIADRUMWORLDCOM

– Када смо се као деца играли мој брат Адолф је увек био вођа. Сви други су га слушали. Ваљда су инстинктивно знали да је његова воља јача од њихове – испричала је Паула.

Умрла је 1960. године као последњи члан Хитлерове најближе породице. Није се удавала и није имала деце.

Фото: EXCLUSIVEPIXIMEDIA HITLER’S ALPI

М.З.М, Блиц