Вратила се Добрила: Славна женка белоглавог супа авионом враћена у Србију

Женка белоглавог супа, познатија као Добрила, која се прошлог пролећа излегла на литицама Увца, а зимус залутала на југ Турске, где је пронађена изнемогла и промрзла, авионом је враћена у Србију, преноси Танјуг.

женка белоглавог супа
Добрила у транспортеру / Фото: Рааде Прелић, Танјуг

Добрилу је на београдском аеродрому „Никола Тесла“ дочекао велики број домаћих и страних медија, а она је из авиона изнета у транспортеру, а потом однесена у простор за царинску и ветеринарску контролу.

До краја дана она ће бити допремљена у Специјални резерват природе „Увац“.

Добрилу су на аеродрому дочекали министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич.

Та веома ретка птица која припада заштићеној врсти прошлог пролећа се излегла на литицама Увца, а име Добрила добила је приликом маркирања због своје мирноће и умиљатости.

У децембру прошле године пронађена је без снаге на југу Турске и била је смештена у бази у месту Дијарбакиру, где се опорављала.

У организацију преноса птице биле су укључене све релевантне институције из Србије и Турске како би се обезбедиле све неопходне дозволе у складу са Конвенцијом о међународном промету угрожених врста дивље фауне и флоре.

Уз посредство амбасадора Турске у Србији Танжу Билгича, турска авио-компанија „Туркиш ерлајнс“ је обезбедила бесплатан превоз белоглавог супа из Урфе до Истанбула, а затим и до Београда.

О Добрилином путовању авионом и доласку у своју колонију у СРП „Увац“, компанија „Туркиш ерлајнс“ ће снимити документарни филм.

женка белоглавог супа
Дочек Добриле на аеродрому / Фото: Раде Прелић, Танјуг

Повратак птице авионом је био једини начин да се врати кући, будући да су је у неколико наврата збрињавали турски ветеринари.

По доласку у Специјални резерват „Увац“, Добрила ће бити смештена у посебан кавез како би успешно прошла период адаптације и поновног стицања навика самосталног узимања хране.

Танјуг