У Србији забрањено „србовање“: Наставник суспендован због три прста и „Српчића“ – Стиже подршка са друштвених мрежа

Која му казна следи, знаће се после окончања дисциплинског постука. Постоји могућност да добије отказ.

милош стојнић
Фото: Инстаграм

Наставник хемије Милош Стојнић из новосадске ОШ „Бранко Радичевић“ суспендован је зато што се сликао са ђацима српске националности којима је сугерисао да подигну три прста, па је ту фотографију поделио на свом Инстаграм профилу уз натпис „Српчићи моји“.

Спорна фотографија је такође прослеђена и на ученичку вајбер групу, на којој су многа деца друге националне и верске припадности, словачке, хрватске, ромске, русинске. Гест овог наставника узнемирио је родитеље других националности и они су фотографију проследили медијима. Наводно су се узнемирили и родитељи усликаних ђака, јер њихова лица на фотографији нису замагљена, односно скривена.

Директорка школе Сузана Марић каже за Телеграф да је тако и сазнала шта се догодило. Пошто је видела фотографију „Српчића“ у медијима, позвала је колегу и обавестила га да ће морати да покрене дицисплински поступак против њега.

– Све смо сазнали од новинара, не од родитеља, не од деце. Ни данас нас нико није звао да се жали тим поводом – каже нам на почетку разговора директорка Сузана Марић.

Због тежине поступка, додаје, морала је одмах и да суспендује наставника.

– Сакупићемо све релевантне чињенице и истражити шта се догодило, а колега ће остати суспендован све до окончања дисциплинског поступка. Наш правни тим ће одлучити о казни када поступак буде окончан. Најблажа казна је новчана, а најстрожа коју може добити је отказ – наводи Марићева за поменути портал.

Она је најавила да ће поводом овог случаја у школу у четвртак доћи и просветна инспекција.

О спорном случају огласило се и Министарство просвете.

– Школа је покренула дисциплиниски поступак против наставника хемије у циљу утврђивања његове одговорности поводом настале ситуације. Овим поводом, школи и Министарству нису упућене притужбе од стране ученика и родитеља ученика који су на слици. Школа ће у наредном периоду појачати превентивне активности у раду са ученицима и наставницима у циљу неговања интеркултуралности и превенције ризичних облика понашања на интернету и злоупотребе информационо-комуникационих технологија. Министарство ће пратити поступање школе у овом случају – наводи се у одговору Министарства просвете.

Стојнићу, наводно, ово није први пут да се овако слика са ђацима. Пре годину дана је на друштвеним мрежама објавио скоро идентичну слику из Гимназије „Светозар Марковић“, где је такође био на замени. Уз ондашње фотографије, на којима је такође објавио лица својих малолетних ученика, наставник је објавио да је „његова идеја школе да узнемири ум младих људи и распали њихов интелект“, пише Телеграф.

милош стојнић
Фото: Фејсбук

Хајка сорошевских медија и организација на наставника хемије

– Пуна подршка Милошу Стојнићу, наставнику хемије који је због ове фотографије данас суспендован у новосадској Основној школи „Бранко Радичевић“, јер је овим, гле чуда, повредио осећања деце и родитеља других националности. Као да ова деца држе калашњикове у рукама. Против њега увелико воде хајку сорошевски медији, организације и појединци, а будући да је ово олошки систем који такви кругови и контролишу, укључује се и просветна инспекција и по свему судећи он ће добити отказ – написао је на свом Фејсбук налогу Марко С. Радуловић, правник и политички активиста из Ниша.

– Ово је систем у коме припадници разних нација смеју да показују своје званичне и неформалне симболе, да се ките својим заставама, да показују љубав према својој вери и нацији, неки и да провоцирају Србе, једино се чак и безазлени гестови Срба третирају као удар на човечанство, повређивање туђих националних осећања и као злочин – наставља Радуловић.

– Све родољубиве организације, појединци, национално свесни кругови и интелектуалци треба да подигну глас против шиканирања овог човека и против и даље присутних тенденција и идеја да се Србима у Србији брани да се зову Србима и да исказују своје родољубље, притом не вређајући и не угрожавајући никог  – закључио је он.

На друштвеним мрежама покренут је талас подршке наставнику хемије због тортуре којој је изложен од стране управе школе, просветне инспекције и Министарства просвете. Сви коментатори који подржавају Стојнића слажу се да је управо српски народ угрожен од стране радикалних левичара, који Србима у њиховој матичној држави негирају основна грађанска права, загарантована Уставом и међународним конвенцијама, а у која спада и несметано испољавање својих верских и националних осећања, тврдећи да Срби остваривањем тог свог уставног права „вређају“ и „угрожавају“ несрбе.

Фото: Twitter printscreen

Миљана Лескова, Телеграф / Хронограф