Бизарне оптужбе из Матице хрватске: Док смо имали културу, Срби су имали гусле, ракију и прасетину

Потпредседник Матице хрватске Марио Јареб још један је у низу хрватских званичника који је оптужио данас Србију да, како тврди, присваја хрватске књижевнике уз тврдњу да је Дубровник увек био и јесте „мета тих великосрпских присезања“.

хрватска култура
Фото: CC BY 2.0 / Flickr/Son of Groucho

„Реч је о дубровачкој књижевности. Да се послужим једним изразом, о такозваној „српској Атини“, како то воле неки тамо преко да говоре. Дубровник је увек био и јесте мета тих великосрпских присезања“, рекао је Јареб и додао:

„И дубровачка књижевност као једно од највећих достигнућа хрватске културе, с обзиром да у то доба Срби имају гусле, ракију и прасетину, немају ништа слично што би их сврстало међу друге европске народе“.

Јареб иде и корак даље па каже да зато Србија воли да узима дубровачку културу.

„Кад затреба, онда према томе иду тенковима и топовима, видели смо то у рату. То им треба да се сврстају у тај неки европски културни земљопис“, рекао је Јареб, пренео је Танјуг.

дубровник
Фото: Профимедиа

На питање да ли је то фалсификовање историје, Јареб каже:

„Ви не можете Србију присилити да одустане од тога. Добар пут би био да се наша култура представља на страним језицима. Ви вани имате пуно неинформисаних људи, па да могу разумети шта се ту догађа“, рекао је потпредседник Матице хрватске у емисији „Добро јутро Хрватска“ хрватског Јавног сервиса ХРТ.

Танјуг / Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.