Димитрија (13) је ауто бацио у поток, а возачу није суђено. Отац дечака: Убио ми сина, а сад лумпује у кафани

Како отац малог Димитрија каже, возач се следеће године преврнуо истим колима и тада се повредио један момак. Следеће године пред Васкрс ударио је девојку на пешачком прелазу и побегао.

димитрије глишић
Фото: Илустрација, Телеграф/Приватна архива

Дечачка вожња бициклом у лозничком селу Воћњак, малог Димитрија Глишића (13) коштала је живота. Њега је одбацио аутомобил који је великом брзином пролазио главном улицом, а у коју се дечак тек укључивао.

Пет година његови родитељи немају мира, траже да се момак, тада осамнаестогодишњак, који им је покосио дете, приведе правди. Његов ауто носио је дечака чак 24 метра на хауби и потом га одбацио у поток.

Причало се да је возач наводно најпре позвао своје родитеље, па тек онда Хитну помоћ. Ипак, случај никада није доспео до суда – тужилаштво је породицу, како тврди његов отац Владимир, обавестило да нема основа за покретање кривичне пријаве.

Није спорно да је несрећни дечак изашао из споредне на главну улицу, али родитеље мучи чињеница да је возач возио знатно брже него што је то било дозвољено на путу и то недалеко од уласка у зону школе.

– Ми смо као породица понижени, показали су нам како они могу све, а ми ништа да докажемо. У образложењу ослобађајућег решења преписана је прва изјава возача где нема ништа истинито, што се може утврдити и поређењем са записником полиције. И кад добијете такво решење где пише „нема основа за подизање кривичне пријаве“, то вам буде равно оном тренутку кад вам је јављено да вам је дете настрадало. Затворимо се у кућу и не можемо да радимо по два, три дана. Доживите такав стрес да мојој жени и мени почне коса да опада. Наша свака жалба је од стране Вишег суда из Шапца одбијена у пет реченица – прича за Телеграф отац дечака, Владимир Глишић.

Отац с горчином говори о момку који је учествовао у удесу.

– А што се тиче овог што ми је убио дете, чујем од момака који излазе где и он, да живи пуним плућима, лумпује по кафанама, наручује музику и итд. Он је, иначе, после убиства имао два удеса. Преврнуо се истим колима којима ми је убио дете и тада се повредио један момак. Следеће године пред Васкрс удари девојку на пешачком прелазу и побегне. Ту је било много очевидаца који су га препознали, мада је тврдио да то није био он. Ту су морали да му пишу две кривичне пријаве што ми је потврђено у тужилаштву. Таквом човеку више није проблем да баци девојку преко хаубе кола и побегне кући по оца возећи 5 километара до куће. У његовом досијеу не пише да је убио моје дете јер није крив. Ни да је ударио девојку.

Два вештачења

Према ранијим информацијама, возач је саслушан после несреће и казао је да је уочио два дечака у моменту када су се налазили поред знака за обавезно заустављање и да су се они кретали. Изјавио је да је закочио, па измакао аутомобилом улево, видео да је један дечак стао, али да је други наставио вожњу. Наводно, у тренутку судара, младић је закочио. Ипак, дечак и бицикл одбачени су од силине удара у реку.

Постоје два вештачења која се донекле разликују, али и спор око дозвољене брзине. Према једном вештачењу, возач аутомобила се пре почетка кочења кретао брзином од 69 километара на сат, а у тренутку удара 62,5. Међутим, наводи се и да би се судар догодио и да је возио 50, али и да је С. А. на време почео да кочи и да није могао унапред да претпостави да ће неко да прође поред видно постављеног знака „Стоп“.

По налогу Тужилаштва, налаз и мишљење дао је и тим вештака са Саобраћајног факултета. У том извештају описује се да возач аутомобила не би имао могућност да избегне изненадно створену опасну ситуацију, како при брзини од 62,8 километара по часу, којом се кретао, тако ни при вожњи од 50 километара на сат, али ни 45 километара на сат (возач са пробном дозволом мора да вози до 90 посто максималне брзине), па чак ни при брзини 40 километара на сат.

димитрије глишић
Бицикл Димитрија Глишића

Како је казао, породица је дошла до неких нових доказа, ангажовали су новог адвоката и поднели допуну кривичне пријаве.

– Поново смо нешто покренули у мају прошле године да би у јуну случај одузет лозничком тужилаштву и предат у надлежност Шапца – казао је отац.

У одговору лозничког тужилаштва за портал Телеграф, међутим, не пише да није било елемената за подизање кривичне пријаве, већ да је она допуњена.

– У вези са саобраћајном незгодом која се догодила 15. априла 2017. године у селу Воћњак, а у којој је смртно страдао покојни Димитрије Глишић, обавештавам Вас да је у ово тужилаштво стигла допуна кривичне пријаве оца покојног Димитрија, а који предмет је сада у надлежности Основног јавног тужилаштва из Шапца.

Из Основног јавног тужилаштва у Шапцу, као ни Вишег суда у овом граду редакција Телеграфа није добила одговор.

Јасна Вучић/Матеја Бељан, Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.