А где ви читате? На данашњи дан 1846. године отворено прво Читалиште београдско

Пре 176 година, 8. марта 1846. отворено је прво Читалиште београдско.

читалиште
Улица Краља Петра, 1865. – зграда Прве београдске основне школе, у чијем је саставу била прва читаоница у Београду (лево) и хотел „Код Јелена“, где се налазила Илирска касина. / Фото: Википедија

Налазило се у у школској згради, у улици Краља Петра бр. 7 (данас се овде налази школа „Краљ Петар Први“).

Члан Читалишта могао је бити сваки Србин, али је било и чланова других нација који су били пријатељи српског народа, а као гости могли су долазити и ђаци. Чланови су долазили у Читалиште не само да би читали новине и књиге, но и да би се упознавали и јачали међусобне везе.

Читалиште је имало и библиотеку, музеј са галеријом слика. Библиотека Читалишта београдског је дуго била једина јавна библиотека у обновљеној Србији, а књиге су набављане куповином, поклонима, а добијани су и примерци књига штампаних у Типографији Димитрија Давидовића.

Петар Петровић Његош даривао је десет примерака свог дела Горски Вијенац.

Читалиште се издржавало од чланарине и добровољних прилога. Краљ Александар Обреновић био је заштитник Читалишта и помагао га је са 300 динара годишње.

читалиште
„Правила Србског читалишта у Београду”

Нажалост, Читалиште је престало са радом у време Првог светског рата, током којег је настрадало, па су после рата преостале књиге предате Друштву Свети Сава.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.