Објављена мапа о језицима који су се говорили у Европи пре око 1.400 година – Погледајте шта су покушали да подметну!

На друштвеним мрежама се појавила мапа која показује који су се језици говорили у Европи око 600. године Христове ере.

мапа
Фото: Facebook/Weird Archaeology News

Истиче се да већина модерних људи не би могла да комуницира у својој домовини „да случајно буду враћени у прошлост у 600. годину после Христа“.

На мапи можемо видети да се у то време говорио северно-германски (скандинавски) језик средњовековне Норвешке, Исланда, Данске и Шведске. Из тог језика су изведени савремени скандинавски језици.

На територији данашње Грчке и Турске говорио се кини језик, то је и језик Новог завета, између осталог. Овим језиком су говорили људи који су живели у Грчкој, Малој Азији, Египту и Леванту. Кини представља заједнички језик на бази грчког језика.

На добром делу Европе се у то време говорио и словенски језик, а велики број људи је говорио западнороманским и источнороманским језицима. На простору Италије говорило се италијанско-далматинским језиком, као и сардинијским.

Међутим, ако се боље загледа, може се уочити да ова мапа садржи неке (случајне или намерне) грешке. Тако на пример, на месту где би, по замисли идејних твораца „Велике Албаније“ она требало да се налази, пише: „прото-албански“. Иако у напомени мапе стоји да она није 100% тачна, са сигурношћу можемо рећи да је детаљ с „прото-албанским“ 100% нетачан јер у VI веку нема ни трага ни од каквих Албанаца на том подручју. Штавише, Албанци се у византијским (ромејским) изворима први пут помињу у XI веку: „када су већ у потпуности примили хришћанство. Пре тога Птолемеј помиње град Албанополис на територији данашње Крује, у чијој околини живи племе Албани. Међутим, иако постоји континуитет албанског етнонима, не постоје поуздани докази о етничком континуитету„, док први помен албанског језика („lingua albanesca”) датира 1285. из дубровничких архива, први албански лингвистички споменик потиче из 14. века,  а прва књига на албанском језику из 16. века.

Ово је само једна од драстичнијих грешака које се могу пронаћи на поменутој мапи, због чега није ни чудо што је објављена на Фејсбук страници „Уврнута археологија“ (Weird Archaeology). Власништво и порекло сајта Paxi.info са кога је мапа преузета није могуће утврдити.

Хронограф / Ана Ташковић, НоваС

1 коментар

  1. У то вријеме словенски народи говорили су језиком који се данас у лингвистици назива прасловенски. Људи свакако савремени словеначки грешком називају словенски, још само треба да се ово протумачи као да су Словенци господарили источним дијелом Евроме у 6. вијеку.

Comments are closed.