СЕНЗАЦИОНАЛНО! Код Грачанице откривено село које настањују ПАТУЉЦИ И ХОБИТИ – Петковић необавештен

ГРАЧАНИЦА — Антикорупцијски тим Министарства здравља Републике Србије потврдио је сазнања Гласа Америке о злоупотребама са преписивињем лекова у Дому здравља у Доњој Гуштерици.

фиктивни рецепти
Табла на улазу у Дом здравља Доња Гуштерица (Фото: ВОА)

Потврђено је да су четири лекара овог Дома здравља преписали у периоду од 2019. до јула 2021. године на име 892 пацијента, 1.432 кутије инјекција Генотропин и Нордитропин и да су сви ти рецепти фалсификати. На овај начин је како наводе из Министарства здравља Србије извршено више кривичних дела и нанета штета буџету Републике Србије у до сада утврђеном износу од око 46 милиона динара.

Глас Америке дошао је протеклих недеља до многобројних доказа да су поједини лекари Дома здравља у Доњој Гуштерици преписивали последњих година фиктивне рецепте за лекове, који су касније подизани у појединим апотекама у Србији.

Глас Америке имао је увид у списак са именима око 150 људи, којима су преписивани и у чије име су подизани лекови Генотропин и Нордитропин, а да они о томе нису знали ништа. После више неуспешних покушаја да на ову тему разговарамо са директором Дома здравља у Доњој Гуштерици Сашом Младеновићем, Глас Америке се обратио здравственој инспекцији Министарства здравља Републике Србије, одакле су нас упутили на кабинет овог министарства. После обраћања кабинету, Гласу Америке стигао је одговор Антикорупцијског тима министарства у којем се наводи:

“Антикорупцијском тиму Министарства здравља достављене су пријаве од родитеља у којима наводе да су у дому здравља Доња Гуштерица, злоупотребљени лични подаци њихове деце и у више наврата прописивани хормони раста – лекови Генотропин и Нордитропин – са дијагнозом Е23.0 (патуљасти раст).

Детаљним проверама и анализом медицинске документације утврђено је да су лекови хормони раста прописивани у дому здравља Доња Гуштерица , на еРецептима на име 892 пацијента у количини од 1.432 кутије инјекција Генотропин и Нордитропин, у периоду од 2019. до јула 2021. године од стране четири лекара Дома здравља.

Сви прописани еРецепти су фалсификати и на овај начин извршено је више кривичних дела и нанета штета буџету Републике Србије у до сада утврђеном износу од 45.936.830,61 динара и прибављена противправна имовинска корист лицима која су учествовала у реализацији прописивања и преузимања лекова, фактурисања и плаћања по фактурама, и после прикупљене релевантне документације, кривичну пријаву Министарство здравља доставља Тужилаштву на даљу надлежност и одлуку”, навела је у одговору Гласу Америке Весна Димитријевић из Антикорупцијског тима Министарства здравља Републике Србије.

Андријана Ђокић из Грачанице једна је од оних којима је у два наврата, јуна и јула ове године, по три кутије, фиктивно преписан лек Гентропин и у истим месецима подигнут у једној апотеци у Србији. Међутим, ових дана је сазнала да је наводно и 5. августа ове године била код лекара у Доњој Гуштерици, што потврђује и електронска база података пацијената.

„Једини пут када сам била у Дому здравља у Доњој Гуштерици јесте када је пре неколико година требало да вадим спортску књижицу, за бављење спортом. После тога више никад нисам била, нити ми је било шта преписивано. Дошла сам до сазнања да сам и 5.августа ове године била тамо код лекара, што није тачно“, рекла је за Глас Америке Андријана Ђокић.

На списку од 892 особе на чија имена су преписивани и подизани лекови је и малолетни син Драгане Крстић из Горње Гуштерице. Њему је у два наврата преписано по три Генотропина. О свему је писаном изјавом обавестила Дом здравља у Доњој Гуштерици, Завод за здравствено осигурање у Грачаници и здравствену инспекцију Министарства здравља Републике Србије.

“Писала сам изјаву. Изјавила сам наравно да је моје дете скроз здраво дете, да нема никакве хроничне болести, то је и логично, то не може да се сакрије. Тај Генотропин ми никада у животу нисмо ни видели, нити чули о њему и ми са наше стране нисмо ни у једној апотеци подигли. У заводу сам исто била, код директора завода. Он каже да је процес у току, да има, не знам како се то користило и шта”, казала је Крстићева.

Директор Републичког фонда завода за здравствено осигурање филијале у Грачаници Ненад Милић није желео пред камеру. За Глас Америке је кратко рекао да је истрага у току и да не може ништа више да говори.

Глас Америке дошао је до имена два од четири лекара Дома здравља у Доњој Гуштерици који су преписивали наведене лекове. У питању су Драган Капетановић и Омер Шкријељ. Са доктором Капетановићем данас смо покушали да разговарамо, али нам је кратко казао да без одобрења директора не може да говори за медије. Директор Дома здравља у Доњој Гуштерици Саша Младеновић, са којим смо данас четврти пут у последњих недељу дана покушали да разговарамо, није био на свом радном месту, а на телефон се није јављао.

О злоупотребама појединих лекара у Дому здравља Доња Гуштерица Глас Америке је 20. августа ове године у Новом Бадовцу код Грачанице, разговарао и са директором Канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем, који је навео да ће проверити ове наводе.

Запрепашћен открићем, није успео да изговори сувислу реченицу: Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ у Влади Србије / Фото: ВОА

Глас Америке: Господине Петковићу, да ли сте упознати са злоупотребама појединих лекара у Дому здравља у Доњој Гуштерици, који су многим људима преписивали неке мало скупље лекове, а да притом нити су прегледали, нити видели уопште те људе, а онда је касније неко подизао лекове у име тих људи. Да ли је можда у току решавање тог проблема, пошто рекосте да се многи проблеми решавају?

Петар Петковић: Многи проблеми се решавају. За одређене проблеме морају да постоје одређене надлежне службе, у овом случају различите инспекцијске надлежне службе су нон-стоп на простору Косова и Метохије и воде рачуна о здравственом систему на простору Косова и Метохије који је у српском систему. Тако да са те стране они су ти који пре свега воде рачуна о раду тих институција и ја ћу се свакако консултовати и распитати о чему је тачно реч. Али, оно што хоћу да вам кажем, то је следеће – многима је наш здравствени систем овде на простору Косова и Метохије трн у оку…

Глас Америке: Јесте ли упознати са овим проблемом?

Петар Петковић: Многима је здравствени систем на простору Косова и Метохије који функционише у српским срединама трн у оку и постоје различите информације, ја не говорим да ли су оне проверене, непроверене, реалне, да ли нису реалне, јер ја за то нисам надлежан, за то су надлежне различите… Дакле, јасно постоје по прописима утврђене инспекцијске службе које тиме треба да се баве и у том контексту као што сам рекао, ако сте ме добро саслушали ја ћу се свакако позабавити да видим о чему је реч. Ја просто немам такве информације, а кажем вам с друге стране различите информације просто се шире, не знам из ког разлога, али само знам да крајњи циљ свих тих информација често је био управо тај, урушавање угледа наших институција.

Коментар Хронографа: На основу ове изјаве директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића, могло би се закључити да није било фалсификовања рецепата, односно да су све 1.432 кутије инјекција Генотропина и Нордитропина преписане стварним пацијентима. Другим речима, у Доњој Гуштерици тренутно живи близу хиљаду особа патуљастог раста, што је својеврстан феномен на нашим просторима.

Глас Америке се и 25. августа 2021. године обратио директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу у вези са овим случајем. Питали смо га да ли је сазнао детаље у вези са злоупотребама појединих лекара у Дому здравља Доња Гуштерица, шта је тачно у питању и какав епилог очекује. Међутим одговор још нисмо добили.

Лекови Генотропин и Нордитропин користе се у терапији код особа са урођеним или стеченим дефицитом хормона раста и налазе се на позитивној листи Републичког фонда за здравствено осигурање. Издају се искључиво на лекарски рецепт, јер су забележене злоупотребе углавном код спортиста и бодибилдера.

Будимир Ничић, Глас Америке

Наслов, лектура/коректура и коментар: Хронограф