Милановић унапредио оптуженог за ратни злочин над Србима

ЗАГРЕБ – Хрватски председник Зоран Милановић доделио је почасне чинове и уручио одликовања хрватским бранитељима међу којима је и високи официр Ђуро Матузовић оптужен за ратне злочине углавном над српским становништвом у Орашју, па је уследио протест Документе и поруком да је председник Хрватске омаловажио правосуђе БиХ и узнемирио преживеле жртве.

зоран милановић
Зоран Милановић / Фото: Reuters

„Протестујемо што је председник Републике Хрватске Зоран Милановић доделио почасни чин бригадног генерала Ђури Матузовићу, једном од команданата ХВО коме се тренутно суди за ратне злочине”, саопштено је из Документе, преноси Танјуг.

Истичу да је додељивањем овог почасног чина Милановић омаловажио рад правосуђа суседне земље и узнемирава преживеле жртве повреда међународног хуманитарног права.

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигнуло је 30. децембра 2016. оптужницу против Ђуре Матузовића и још осам особа. Због њиховог хапшења 2016. су, наводи се, протестовали Министарство спољних послова Хрватске и локалне власти Посавског кантона у Босни и Херцеговини.

Оптужени се терете да су у периоду од друге половине априла 1992. до јула 1993. године, за време међународног оружаног сукоба који је трајао и на ширем подручју општине Орашје, као припадници структура ХВО у Орашју, Војне полиције и полицијских структура као и стражара у логорима и заробљеничким центрима, Средњошколском центру у Орашју и ОШ „Доња Махала”, починили ратни злочин над већим бројем жртава српске националности са подручја Орашја и околине.

На терет им се, додаје се између осталог, ставља и почињење злочина против човечности – учествовање у прогону становништва српске националности мотивисано националним, етничким, културним и верским разлозима.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.