НАЈГРЕШНИЈИ ГРАД У ИСТОРИЈИ Звали су га СОДОМА 17. века, а онда је потпуно збрисан са лица земље и сви су тврдили да је то БОЖЈИ БЕС (ФОТО, ВИДЕО)

Порт Ројал је био познат као „најпорочнији град на земљи“ и Содома 17. века – јазбина пирата, проститутки, трговаца робљем, ни налик ичему што је свет икада раније видео. Када је уништен 1692. године, многи су то приписали „божанском бесу“.

порто ројал
Фото: Wikipedia

Од 1494. до 1655. године Порт Ројал је била мала шпанска лука на острву Јамајка.

Када су Енглези 1655. године решили да преузму контролу над градом и схватили да је он окружен шпанском флотом, позвали су коалицију пирата у помоћ да је заштите. У име енглеског краља пирати су нападали шпанске бродове и пљачкали их до изнемоглости, и лука је ускоро постала азил за оне који су „зарађивали“ на морима помоћу оружја.

порто ројал
Хенри Морган са затвореником/Фото: Wikipedia

Од тада је Порт Ројал била енглеска лука само по имену, а њом су управљали пирати, међу којима и неки од најпознатијих и најозлоглашенијих у историји, као што су Капетан Морган, Калико Џек, Ен Бони и сам Црнобради.

У славним данима гусарског града, Порт Ројал се развио у други највећи енглески град на свету, иза Бостона. Али до 1692. године, Порт Ројал је постао и најкорумпиранији. Град је био преплављен борделима, тавернама и пивницама, пун пирата и трговаца робљем.

Речено је да би у једној вечери неки пирати потрошили више новца на пиће и жене него што би радник зарадио на плантажи у току једне године.

порт ројал
Фото: Wikipedia

Пиратски капетан Хенри Морган се прогласио гувернером града и он сам није био задовољан насталим хаосом и покушао је да остале пирате стави под контролу, али није успео. Умро је четири године пре него што је Порт Ројал настрадао у земљотресу и цунамију.

Главно пиће града је био рум са толико високим процентом алкохола, да су многи умирали од тровања.

Они који не би умрли од њега би се пијани и помахнитали понашали попут смртоносних лудака.

„Лутао би пијан градом попут лудака. Првој особи на коју би наишао би одсекао руку или ногу и нико није смео да се умеша… Неке је везивао или набијао на дрвене кочеве и пекао их живе попут свиња“, написао је Александар Оливије Екскемелин, стручњак за пирате о извесном Рошеу Бразилијану, пирату из Порт Ројала.

„Божанска интервенција“: Земљотрес

Када је Порт Ројал погођен катастрофом, сведоци су то описали као „божански бес“.

Земљотрес јачине 7,5 степени Рихтерове скале је погодио град мало пре поднева 7. јуна 1692. године. Куће и зграде Порт Ројала, које су биле изграђене на песку, путеви и људи су пропали у земљу. Док су људи паничили, огроман плимски талас је прошао кроз луку и преко градских зидова и однео у море оно што је остало после земљотреса.

За свега неколико сати нестао је скоро цео град. Срушиле су се четири од пет тврђава које су изградили Британци.

порт ројал
Фото: Youtube

Петина становништва, око 2.000 људи је погинуло у једном дану. Али ту није био крај. Наредних дана, тела мртвих трулела су под сунцем и животиње и инсекти су преплавили улице, ширећи болести са собом. У року од неколико недеља још 3.000 људи је умрло.

Неколико година касније, оно што је остало од града задесио је велики пожар, а уследили су и урагани. На крају је је ураган из 1951. године уништио и последње трагове града Порт Ројал.

Данас је Порт Ројал мало обалско село и нема никакве сличности са градом греха какав је некад био.

Међутим, Содома 17. века је на неки начин оживљена, напорима археолога са Универзитета у Тексасу и Фондације Националног наслеђа Јамајке.

Они су пронашли под морем велику количину артефаката и рушевина града које су од 1999. године заштићене у Унеску. Добро очувани зидови и стубови некадашњег града су му донели нови надимак „Помпеја мора“.

Локално становништво се нада да ће рад на очувању ових рушевина инспирисати раст еко туризма и можда донети профит овом сада малом селу.

И.З.К, Блиц