Сукоб грађана и обезбеђења испред Скупштине Војводине због „Новог Сада на води“, интервенисала полиција

Грађани и обезбеђење зграде испред Скупштине Војводине у Новом Саду сукобили су се на протесту против усвајања Генералног урбанистичког плана и изградње „Новог Сада на води“. У Скупштини Војводине се одржава седница локалног парламента на којој се усваја ГУП. На лице места изашла је и интервентна бригада полиције. Једна особа је теже повређена у налету полиције и налази се у Ургентном центру, како незванично сазнаје Н1.

нови сад
Фото: Н1

Репортерка Н1 јавља да међу демонстрантима има приведених. На снимцима се види како обезбеђење одгурује народ, и да један од њих одгурује жену која је пала.

нови сад
Фото: Н1

До сукоба је дошло када су окупљени грађани покушали да пробију ограду постављену у четвртак ујутру пре одржавања седнице Скупштине Града на којој ће бити усвојен Генерални урбанистички план Новог Сада.

Демонстранти су претходно успели да помере ограду за неколико десетина метара, након чега је дошло до физичког сукоба, а на терену је и полиција. На снимцима се види и да је полиција у цивилу ухапсила једног демонстранта.

У једном тренутку, демонстранти су офарбали неколико полицијских штитова у зелено и отели штит једном полицајцу, јавља 021.рс.

Окупљени узвикују „Лопови, лопови“, „Наш, град“. Питали су полицију зашто су против народа и ко их плаћа.

Грађани су на обезбеђење и полицију бацали фарбу и димне бомбе, јавља Бета.

Како је наведено на скупу, демонстранти су желели да само један од њих, Небојша Миленковић, уђе на седницу и представи њихове ставове.

На протесту су активисти, политичари и грађани.

На протесту су Јанко Веселиновић из ССП, Радомир Лазовић из Не давимо Београд, активиста Миран Погачар, Брајан Брковић активиста Омладинске студентске акције (ОСА), као и велики број грађана.

Радомир Лазовић из “Не давимо Београд” казао је за Н1 да су грађани поднели више од 12.000 примедби на генерални урбанистички план Новог Сада, од којих ниједна није усвојена, а да сада на протесту траже само да се један од њих обрати скупштини града.

Он је рекао да су њега на протесту напали људи који се нису легитмисали, нити он зна ко су, оборили га на земљу и изнели.

Н1 / Хронограф