Јавно осудила епископа због „вербалног насиља“ јер је проклео ЛГБТ популацију (ВИДЕО)

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић најоштрије је осудила позивање на физичко насиље, дискриминацију и мржњу у говору Епископа банатског Никанора, који су пренели медији и друштвене мреже.

епископ никанор
Фото: Илустрација

„Изражавање мишљења и идеја којима се позива на мржњу и насиље према припадницима ЛГБТИ заједнице и вређа достојанство било кога на основу порекла или националне припадности, недопустиво је и законом забрањено“, рекла је Јанковић у писаној изјави.

Она је навела да је „тешко схватљиво да, без обзира на догме и канонска правила, овакве опасне речи изговара човек чији је позив између осталог ширење толеранције и разумевања“.

„Поштујући аутономију Српске православне цркве и других верских заједница и верска осећања грађана и грађанки Србије, говори црквених великодостојника треба да остану у оквиру верских питања и да не прелазе у питања тековина демократских друштава, међу којима је једно од најважнијих поштовање људских права и слобода“, поручила је Јанковић.

Према њеним речима, „посебно треба имати у виду чињеницу да је говор изнео високи црквени великодостојник, чија реч има посебну тежину и утиче на формирање јавног мњења, због чега је обавеза уздржавања од говора мржње још наглашенија“.

„Поштовањем туђих различитости, показујемо и колико поштујемо сами себе и оно за шта се боримо и залажемо“, истакла је Јанковић.

Бета