СРПСКА КАПАДОКИЈА У Војводини ће бити највећа туристичка атракција у ЧИТАВОМ РЕГИОНУ

У циљу развоја туризма и што бољег позиционирања на туристичкој мапи Србије, Туристичка организација општине Инђија наставља са својим активностима у том правцу.

српска кападокија
Кападокија / Фото: Shutterstock

Како у ТО истичу, интензивни преговори са представницима туристичких организација и агенција из Турске покренули су и питање формирања нове туристичке атракције у овој сремској општини. У плану је да се у Инђији направи „Српска кападокија“, а као једна од локација за постављање двадесетак балона за летење је Крчединска ада.

Милан Богојевић, директор инђијске Туристичке организације о овој теми говорио је за магазин Топ Србија.

– Ово би могла да буде највећа туристичка атракција, не само у Инђији, но и у читавом региону у 2023. години. На првом састанку одржаном 25. маја у Анкари, покренули смо питање сарадње и са директором туристичке области Кападокија господином Сезаи Догруером разговарао сам управо о тој врсти сарадње и моделу који би био примењив у Србији. Кападокија је законом одредила да не могу подизати више од 150 балона у исто време. Они су тај број балона знатно премашили и врло су заинтересовани за нове дестинације и искоришћавање постојећих ресурса. Наставак разговора заказан је за 25. август када у Инђију, поред господина Догруера, долази још девет представника турских туристичких агенција. То је други правац нашег ангажовања да доводимо туристе из Турске – истиче Богојевић, преносе сремскеновине.рс.

српска кападокија
Келтско село / Фото: keltskoselo.rs

На питање да ли су очекивања реална и могућа, директор ТО Инђија је рекао да је држављанима Републике Турске Србија изузетно привлачна због наше природе, те да су они одушевљеи нашим шумама, зеленилом и рекама.

– Гастрономија и винска рута су такође привлачне, али оно што јесте адут Инђије је наша испреплетана историја са Османским царством. Почевши од легенде да име Инђија носи порекло од речи Икиндија (Ићиндија) што је термин за поподневну молитву код муслимана, преко највеће битке 17. века на овим просторима између Османског и Светог Римског царства до очуваних хамама у Старом Сланкамену. Све ово говори о присуству Турске у средњој Европи. Они су заиста заинтересовани да посете та места. На крају, али не најмање важно, треба узети у обзир локацију Инђије која се налази између два највећа града у Србији, те је тако туристима из Турске лако да посете знаменитости из ова два града, каже директор Милан Богојевић. Такође, наглашава, да уколико дође до договора, тај пројекат би требао да се реализује од маја до септембра 2023. године. Он напомиње да је у плану Туристичке организације за следећу сезону набавка одговарајућег катамарана којим би се туристи превозили од Крчедина до Крчединске аде.

– На овај начин успели би у потпуности да обликујемо један занимљив излет и добијемо потпуно нови туристички производ, конкурентан и на међународном тржишту, уверен је директор Туристичке организације општине Инђија Милан Богојевић.

Блиц