Новосађани потписују петицију „Реци не споменику фашистима”

Нови Сад – Грађани у Новом Саду потписују петицију „Реци не споменику фашистима”, на десетак локација у граду: код паркова, пијаца, Штранда… Они својим потписима, под паролом „Дигни гард, одбрани град”, траже укидање одлуке градске скупштине о подизању споменика, насловљеног Невиним жртвама 1944/45. године.

споменик фашистима
Фото: Илустрација

У тим послератним годинама, наиме, дошло је до кажњавања ратних злочинаца, али и масовних одмазди према мађарском и немачком становништву. Међутим, противници споменика указују да међу именима невиних у споменичкој документацији има и осуђених ратних злочинаца Рације из 1942.

Др Вељко Крстоношић, професор новосадског универзитета и председник градског одбора ДС-а, странке која је једна од 15 организација – организатора петиције, каже за Политику да су недопустиве ствари које се дешавају у вези са овим спомеником.

„Колико год потписа да буде сакупљено, треба о томе разговарати, јер овакво подизање споменика директно гађа у историју Новог Сада и осећања Новосађана. Мора постојати консензус. Људи су овде 1942. године тешко страдали. Не постоји начин да се опише та трагедија, а ми сад дижемо споменик онима који су били убице. То је недопустиво и то је релативизација историје”, каже Крстоношић.

Он сматра да велики број грађана не зна да се то догађа, јер ово није тема о којој се разговара на телевизијама са националом фреквенцијом, и јер је ово доба у коме многи људи живе брзим животом.

„Тема је пар екселанс политичка. Кад је у тој иницијативи једног одборника 2018. године изашао списак имена – ту сад нема даље. Јасна је порука коју смо добили, да не постоје жртве, да смо сви исти. Ако се спорна имена и избаце са списка, остаје лош утисак, тако да је једино преостало да се од споменика одустане и да се споменичка локација препусти, рецимо, некој доброј идеји студената-уметника”, каже Крстоношић.

На корак до остварења, са изграђеном инфраструктуром и постаментом, споменик се подиже на Лиману 4, близу касарне речне флотиле Војске Србије, на углу улица 1.300 каплара и Иве Андрића.

Петицију организују: Војвођански културни клуб „Васа Стајић”, Омладинско студентска акција – ОСА, Савез антифашиста Војводине, Заједно, Демократска странка, Народна странка, Покрет слободних грађана, Студентска реакција, Удружење антифашиста Новог Сада, Зелена мрежа Војводине, Покрет за преокрет, Мост солидарности, Друштво студената Филозофског факултета, Војвођанска политиколошка асоцијација, Антифашистичка коалиција.

споменик фашистима
Новосађани потписују петицију „Реци не споменику фашистима”

Они у позиву петиције поручују да ће се против оваквог споменика борити „свим институционалним средствима”, али и да ће се Милош Вучевић и Иштван Пастор, (градоначелник и председник војвођанске скупштине), које називају „инспираторима срамне идеје”, суочити са отпором на улицама Новог Сада, уколико од ње не одустану.

Градоначелник је раније рекао да нема проблем ни са спомеником, ни са протестима због њега. Када су га новинари једном приликом питали за спорне ствари и имена злочинаца, он је љутито питао њих да ли то он, коме је деда погинуо под нацистима, подиже споменик нацистима.

Пастор се истим поводом такође оглашавао у јавности, рекавши да оно што је неспорно и битно јесте то да не желе дизати споменик никаквим злочинцима него невиним жртвама.

Снежана Ковачевић, Политика