Како су руски плаћеници насамарили амерички „Химарс”

0

Да ли се „Путинов кувар”, Јевгениј Пригожин, фотографисао по Донбасу или је све фотомонтажа, тек ракета са украјинске стране је стигла на адресу с фотографије.

вагнеровци
Пригожин на месту срушене базе / Фото: Телеграм

„Вагнер”, група руских плаћеника и њихов шеф Јевгениј Пригожин, по свему судећи, озбиљно су се поиграли с обавештајним и војним снагама Украјинаца и њихових саветника. „Вагнеровци” су бацили мамац Украјинцима, они су га „прогутали” и уследило је ракетирање базе руских плаћеника ракетама из америчког система „химарс”.

Сви светски медији су у понедељак известили да је украјинска артиљерија погодила штаб руске паравојне групе „Вагнер” у Попасни. Подаци о губицима нису наведени, али је шеф украјинске луганске државне администрације Сергеј Гајдај потврдио да се догодио напад и да је у питању више од 100 припадника ове групе. На свом „телеграм” каналу написао је да се број погинулих утврђује, а већ у следећој реченици је навео да Руси тог дана активније нападају користећи војну авијацију на линији фронта и да су три насеља бомбардована из ваздуха. Појавиле су се и вести да је могуће да је и Пригожин настрадао у артиљеријском нападу.

Да ли је, ипак, цела ова прича о „вагнеровцима” намештаљка?

Снимци погођене војне базе потичу од руских извора, незваничних наравно, појединаца, који су почели да их шире на „Телеграм” каналима. На њима се виде војници како претражују рушевине, приказани су неки нагорели комади оружја, поређани на столу, као за фотографисање, види се разбацана одећа и обућа и неки делови војне опреме. Али нигде нема мртвих или рањених војника, ако се изузме пар снимака (оба снимљена с леђа војника) на којима се види како у шаторском крилу или носилима носе војнике. Један делује као мртав јер га носе док лежи потрбушке, а рука му виси преко странице носила, други је у „исправном” положају, вероватно рањен. Али до данас број мртвих и рањених се није појавио, а цела прича је утихнула.

Ово је први пут да руски извори приказују било шта у вези с групом „Вагнер” у Украјини. А поготово је до сада незабележено да сами „вагнеровци” приказују снимке који говоре о томе како је њима самима нанета штета. Таква пракса је неуобичајена за сваку војску, регуларну или плаћеничку.

Међутим, британска обавештајна служба је 29. јула навела да има још нешто необично везано за групу „Вагнер”, која према њиховим подацима од марта делује на истоку Украјине. А то је да ова група први пут учествује уз редовну руску војску у ратним дејствима. Закључено је да овај нови ниво интеграције „додатно подрива дугогодишњу политику руских власти да негирају везе ПМЦ и руске државе”, али и да је мало вероватно да ће њихово ангажовање променити ток рата. Недавно је иста обавештајна служба у својим свакодневним саопштењима навела да су руски губици на фронту толики да група „Вагнер” узима у службу свакога ко се пријави без иоле озбиљнијих провера.

Али пошто је све постало сумњиво, спласнуло је одушевљење што су руски плаћеници „побијени”, а у први план су дошли остаци ракета из „химарса”. Тиме су у ову намештаљку увучени и Американци који су Украјинцима послали ове своје ракетне системе. Накнадном анализом могло се утврдити да су руски напади појачани после ове игре, као што је написао Гајдај. Може се закључити да су приликом ракетирања базе откривени положаји америчких система „химарс” и да је руска авијација деловала, што је уџбенички пример војне тактике.

После снимака разрушене базе појавиле су се и гласине да је Пригожин престао да комуницира телефоном после напада и да је могуће да је и он погинуо. То су такође лансирали руски извори. Додуше, Пригожин се сигурно не би на телефон јављао Украјинцима, али је свакако необично да се из минута у минут објављује след догађаја у вези са особама које изричито воде рачуна да се не фотографишу на фронту и не дају било какав повод за повезивање с ратним догађајима.

вагнеровци

А онда се појавила фотографија, наравно опет из руских извора, на којој се види Пригожин на рушевинама базе и то жив. Цео овај случај са базом „вагнероваца” има и малу предисторију везану за фотографисање „Путиновог кувара” и „шефа фабрике тролова”, како воле да зову овог олигарха из Санкт Петербурга. Наиме, 5. августа администрација града Стаханова објавила је на „Телеграму” фотографију Пригожина са једним музичарем и глумцем испред споменика, тврдећи да имају важну посету. Касније су се појавиле различите фотомонтаже и демантији глумца.

А онда је 8. августа „војни командант Среда” на свом „Телеграму” објавио три фотографије током посете бази „вагнероваца” у Попасни. На две (на једној је он сам, а на другој позира с маскираним „вагнеровцима”) јасно се види табла с адресом објекта, а на трећој се он рукује с човеком који личи на Пригожина.

Разгледница с позивом за напад је послата, а с канала „Среде” су избрисане фотографије.

Биљана Мартиновић Рашевић, Политика

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.