Ескобар: Заборавите слоган „Косово је Србија“ – пређите на „Косово и Србија су Европа“

1

Мислим да морамо да заборавимо наратив да је Косово Србија и да пређемо на наратив да су Косово и Србија заправо Европа, изјавио је данас специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар.

габријел ескобар
Габријел Ескобар / Фото: ЕПА-ЕФЕ / Георги Личовски

Он је у интервјуу за Н1 рекао да Србија и Косово имају заједничку будућност која се „веома брзо удаљава од проблема деведесетих“, а примиче се 21. веку у коме ће Западни Балкан постати „генератор раста за читав европски континент“.

Истакао је да је реалност да ће регион бити повезан кроз економске споразуме, као што је Отворени Балкан. „На крају ћете свакако имати добре односе са Косовом, Албанијом, Црном Гором, Северном Македонијом и Босном и Херцеговином“, рекао је Ескобар. Он је навео да Срби са Косова имају „двојно држављанство, Србије и Косова“ и да у том смислу њихова права морају да буду заштићена „са обе стране“. Истакао је да они као грађани Србије имају право да гласају и да учествују у економском и културном животу Србије, а да као грађани Косова имају право на заштиту косовских институција. Додао је да у међународној заједници влада огромна забринутост због потенцијале ескалације насиља поводом мера које је имплементирала тзв. влада Косова.

Он је рекао да је током посете Београду, Приштини и Косовској Митровици видео решеност да се пронађе решење за излазак из кризе и да верује да ће две стране пронаћи решење које ће омогућити миран живот на Косову. Прецизирао је да није директно учествовао у преговорима у Бриселу и да је његова улога била да подржи те разговоре и да сигнализира да САД пружају подршку том процесу. Нагласио је да ће САД инсистирати на имплемантацији решења која буде дао тај процес и да ће финансијски и политички подржати да она буду функционална за обе стране.

Докле год имамо мирно, примењиво и изводљиво решење које не компликује живот људи на Косову, посебно онима на северу Косова, мислим да нећемо имати проблем, истакао је Ескобар. Он је нагласио да су САД значајан партнер Косову и да су охрабривали косовску страну да буду флексибилнија и конструктивнија, али да они „имају своје бриге“, што су САД „узеле у обзир“.

Оценио је да су аутомобилске таблице и лична документа, о којима се тренутно разговара, „мали проблем“ у оквиру свеобухватне преговарачке платформе. Додао је да ће по завршетку дијалога вероватно бити потребно ангажовање САД како би се „учврстио пут ка успеху“ договореног и постигао „коначни мир између Србије и Косова“, чиме би се отворила „европска перспектива обе земље“.

Ескобар је казао да се у вези са Заједницом српских општина не постављају рокови, али да то мора да буде „следеће на дневном реду“, наглашавајући да је то постојећа обавеза. Навео је да је амерички државни секретар Ентони Блинкен у разговору са председницом и премијером тзв. Косова Вјосом Османи и Аљбином Куртијем истакао да се та обавеза мора испунити.

Ескобар је рекао да се нада да људи схватају да нико не треба да погине или да буде повређен због регистарских таблица, али да и поред те наде САД раде на безбедности и стабилности на Косову. Истакао је да САД имају веома блиску сарадњу са Кфором и са владама у Београду и Приштини. Говорећи о полицијским снагама на Косову, Ескобар је рекао да би оне требало да буду тамо и да воде рачуна о миру и сигурности грађана и да САД подстичу јачање поверења иземеђу грађана и полиције на читавом Косову.

Он није желео да коментарише да ли је уобичајено да наоружана оклопна возила полиције „хамери“ свакодневно пролазе кроз град, „јер имамо веома близак однос са безбедносним снагама Косова“. Истакао је да се САД труде да све полицијске снаге у региону имају професионалнији однос и оценио да има пропуста у томе.

Фонет

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.