Јапанац који је Србију волео више од своје земље – Остао заувек у Београду, а ми смо га заборавили

29. августа је била двадесетогодишњица смрти јапанског дипломате Кеисуке Обе (1935 – 2002) који је толико волео Србију да му је последња жеља била да почива у Београду. Жеља му је испуњена иако је умро на далеким Филипинима. Урна са његовим пепелом уз дирљив испраћај положена је 27. септембра 2002. на парцели 71 на Новом гробљу.

кеисуке оба
Жељко (у жутој кошуљи) са супругом и дететом / Фото: Душан Остојић, приватна архива

Чину полагања присуствовали су чланови породице (син Наоки и супруга Ута), родбина, представници Амбасаде Јапана, чланови Друштва српско-јапанског пријатељства, многобројни пријатељи и поштоваоци омиљеног дипломате.

На надгробној плочи розаријума уклесане су речи: „Ову земљу је волео више од своје“.

Кеисуке Оба је добро познавао нашу земљу, културу и језик па је последњих дана живота комуницирао само на српском језику. Наиме, Кеисуке Оба је био јапански дипломата често називан „пријатељем српског народа“.

На југословенско тло Кеисуке је крочио 1965. године када је на Факултету политичких наука у Београду уписао постдипломске студије из политичке историје Југославије. После дипломирања 1974. године и специјализације, радио је у Амбасади Јапана у Београду, тако да је скоро 30 година био повезан са Југославијом. Као дружељубив, убрзо је стекао много пријатеља који су га звали Жељко.

кеисуке оба

Дипломатску каријеру је започео у јапанском Министарству спољних послова. Имајући у виду његово познавање Југославије и језика, 1984. године је постављен за првог секретара, а од 1995. до 1998. за отправника послова јапанске амбасаде у Београду (од 1995. није било јапанског амбасадора).  Последња његова дипломатска функција је место амбасадора Јапана у Загребу од 1998-2001. Много је учинио за унапређење српско-јапанске сарадње о чему најбоље говори његов избор вечне куће.

У Београду је са породицом провео цео живот, са женом из Берлина и дететом.

Наш пријатељ није заборављен, 2004. године је постхумно одликован Југословенском звездом првог степена, а у Београду на подручју општине Раковица отркивен је Трг са његовим именом и Друштво српско-јапанског пријатељства је названо – Кеисуке Оба!

Толико је волео Србију да је себи дао име Жељко, како су га називали још у студентском дому у Београду

Заслужни грађани и великани, војници и војсковође из светских ратова, као и многе познате личности различитих занимања, сахрањени су на Новом гробљу у Београду. Међу њима је и један Јапанац, Кеисуке Оба, на чијем гробу пише: „Волео је ову земљу више од своје“.

Кеисуке Оба преминуо је 2002. после борбе са канцером, у својој 67. години, далеко и од родног Јапана и од вољеног Београда. Сину Наокију, са којим је комуницирао на српском језику, рекао је да жели да почива баш на Новом гробљу.

кеисуке оба
Ново гробље у Београду / Фото: Милош Петровић, РАС Србија

– Кеисуке Оба је био правник по занимању. Рођен је у Хирошими у Јапану, а преминуо на Филипинима. Његова урна је положена у парцели број 30, број 86 у розаријуму на Новом гробљу. Извршилац сахране је Наоки Оба – кажу из ЈКП „Погребне услуге“.

Закуп и одржавање гробног места плаћају Јапанци, али и људи из Србије међу којима су и они који не живе више у овој земљи.

Парк у Раковици у његову част

Доказ јапанско-српског пријатељства и поштовања имена и дела Кеисукеа Обе јесте и парк у насељу Миљаковац у општини Раковица који је 2007. године понео његово име. Парк јапанског дипломате Кеисукеа Обе налази се између Борске, Николе Марковића и Стевана Опачића, а пре непуних пет година је реновиран.

Међу пријатељима и породица Саве Шумановића

Интересантно је и да је Кеисуке био пријатељ са породицом Шумановић из Шида, потомцима славног сликара Саве, те да је имао много пријатеља у Београду, па отуда вероватно и љубав према овој земљи.