Геолози упали на приватни посед без истражне дозволе и без знања власника (ФОТО)

1

Када су становници села Гојна Гора, у општини Горњи Милановац приметили возило прокупачких регистарских ознака у коме су превожени узорци земљишта са терена, на једној локацији се окупило неколико десетина мештана из тог и околних села који су чланови удружења Сувоборска греда, Заштитимо Добрињу и околину и За чист Косјерић. 

геолози
Окупљени мештани – еколошки активисти / Фото: СЕОС Знамо да не дамо

Неопходна истражна дозвола о којој је реч обухвата територије три општине: Горњег Милановца, Пожеге и Косјерића.

Убрзо су се појавили геолози, а на њихов позив дошла је и полиција. Испоставило се да се ради о геолозима компаније „Konstantin Resource d. o. o.” из Београда и да са собом немају потребну документацију за вршење геолошких истраживања. Са собом су имали само копију решења Министарства рударства и енергетике које је јавно доступно на интернету и које свако може преузети. Недостајале су им дозволе за рад, као и путна документација.

геолози
Полиција је стигла на лице места / Фото: СЕОС Знамо да не дамо

Геолози нису желели да предају прикупљене узорке мештанима, али су их предали на захтев полиције, после чега су приведени јавном тужиоцу у Горњем Милановцу.

Они су показали да нису одустали од наше земље и да су обећања која смо добили празна, а ми сматрамо да је крајње време да покажемо да смо сложни, сабрани, свесни и савесни – знамо да не дамо.

геолози
Бесправно прикупљени узорци тла / Фото: СЕОС Знамо да не дамо

Савез еколошких организација Србије „Знамо да не дамо“ / Хронограф

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.