Вучић: Златно доба српско-турских односа – Турци селе инвестиције из Украјине у Србију

0

Председник Србије Александар Вучић био је домаћин председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану, који је боравио у дводневној званичној посети Србији. Констатовано је да је на снази златно доба српско-турских односа.

турска
Фото: Танјуг

Обим трговинске размене између две земље наставио је прогресиван раст упркос пандемији. Забележен је раст од 33 одсто што је две милијарде долара, и наставља се даље ка заједничком циљу од 5 милијарди.

Потписано је 7 међудржавних споразума и протокола: о узајамном укидању виза, о сарадњи у области иновација у напредним технологијама,о сарадњи у области сузбијања шумских пожара,о сарадњи у области медија и комуникације, о сарадњи у области електронске управе и о сарадњи између Радио телевизије Србије и Турске радиотелевизијске корпорације.

– Турску треба посматрати из једног комплексног угла јер је доживела радикалне трансформације током последњих 100 година. Она је сада међу земљама које су најпросперитетније у свету. Не само да је регионална сила но утиче и на светске догађаје, а притом заузима аутономни став. Иако је НАТО члан, она води своју политику – рекао је Којчић.

Новинар Јусуф Емин сматра да је сада Србија најбоља опција за инвестирање Турске.

– Турска у последњих 100 година није имала овако добре односе са Србијом. Од оних 7 споразума најважнији је тај протокол о путовању са личним картама. То је за Турску сјајна ствар, јер су су турски држављани од почетка руске операције у Украјини, тражили место где ће инвестирати. Јер су су све претходне инвестиције биле у Украјини. Од сада ће та држава за инвестирање бити Србија као најбоља опција – рекао је новинар.

– Што се тиче сарадње медија, она је веома битна за Турску. Зато што су се до сада дешавања на КиМ преносила искључиво једнострано. То је само зато што нисмо имали слику другог угла. После овога ће медији бити бољи и објективнији – рекао је новинар.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.