(ВИДЕО) Жарко скоро читаву деценију живи у пећини, а за то се сазнало тек недавно. Сада ће се његов живот променити из корена

Жаркo Хргић већ пуних девет година живи у пећини уз Бабину реку код Зенице. Један од посетилаца је пре годину дана Жарку нудио своју кућу за становање. Међутим, он је одбио ту понуду.

жарко хргић
Жарко Хргић / Фото: Youtube printscreen

Жарка Хргића, који пуних девет година живи у пећини уз Бабину реку код Зенице све више посећују људи доброг срца. Сви долазе да виде и поздраве Жарка који се после повратка из Немачке са привременог рада сместио управо у пећину где су минери некада остављали експлозив.

Група из Градачца стигла је до Жарка са Влашића. После зимовања и прегледа на каналу Јутјуб одлучили су да посете пећинског човека како су га медији већ прозвали.

Један из групе позива Жарка да их одведе до пећине.

– Има ли Жаре бујрума у твојој пећини – пита човек који се није желео представљати. Жарко одговара: “Има само изволите“!

Шесточлана група одлази да виде где Жарко спава пуних девет година. Пале батерије и мобилне телефоне. Враћајући се, остају без речи.

– Ми смо из Градачца. Видели смо на интернету Жарка како живи у пећини и дошли смо му уручити нешто помоћи у храни, одећи, да га обиђемо. Ова група за Жарка је донела вруће ћевапе, ракију, чарапе, даривали су га новцем.

Андреа и Вјекослав стигли су до Жарка из Аустрије где су привремено запослени. Донели су топлу јакну за њега, а храну за псе. Вјекослав је пре годину дана Жарку нудио своју кућу за становање. Међутим, он је одбио ту понуду.

– Донели смо јакну да му буде топлије. Јакна је флуоросцентна тако да се може и ноћу кретати да буде уочљив. Ја желим да Жарко доживи своју пензију, јер му је, колико знам, остало још две године до ње – говори нам Вјекослав Вјеко Вучић из Кисељака.

Његова супруга Андреа додаје:

– Видела сам ту причу на интернету. Нисам могла да замислим да неко може девет година живети у пећини. Али ево може. Мени су се после пет минута смрзле ноге од хладноће, а њему како видим уопште није хладно. Питам се како може преживети 24 сата на овој хладноћи и тако девет година. Жарко обожава животиње зато смо дошли да их мало нахранимо. Ова Жаркова ситуација дира мало у срце. Он је толико задовољан са малим стварима. Он је задовољан са оним што има око себе – говори Андреа.

Док су разговарали са Жарком уз улицу се зауставио мерцедес. Младић излази и без икаквог питања и разговара оставља пуну врећу хране за Жарка. Седа у аутомобил и одлази. После ове нова слика. Из аутомобила излази млада и висока девојка. Прилази Жарку рукује се с њим а он као из топа. „А Ви сте Илда. Нисам те заборавио. Јеси добро“.

Питали смо Жарка јели изненађен оваквом посетом људи?

– Не, нисам изненађен. Људи стално долазе, помажу. Истина има неких који шире лажи о мени што ми се не допада, а појединци долазе као да је то њихов простор. Без најаве и дозволе. Људи с добрим намерама увек су добродошли – говори Жарко који ће још две године живети у пећини док не наврши 65 година и добије две пензије – једну из Немачке, другу из БиХ.

Занимљиво је напоменути да све више људи који га посете желе да виде његову пећину у којој спава. Судећи према реакцијама пећина би могла постати и туристичка атракција.

Телеграф.рс / Флеш.ба