Дубоко у земљи крију се најмистериознији гмизавци на свету (ФОТО)

После неуспеле мисије тим научника је решио да потражи храну у забаченом селу на југу Еквадора, једна домаћица је била више него рада да им припреми оброк али и подели са њима приче о змијама које посећују локално гробље.

гмизавци
Фото: Pixabay

У новембру 2021. године, Алехандро Артеага и његов тим отпутовали су у тропске шуме јужног Еквадора, како би пронашли жабе за које се страховало да су изумрле. Нажалост, научници нису успели да пронађу ниједну. Али на путу ка кући је дошло до случајног сусрета који је резултирао другачијом врстом открића.

Разочарани и гладни, Артеага и његова екипа зауставили су се у малом граду Амалуза у потрази за оброком. А како у руралним и забаченим деловима ове земље не постоје ресторани то их је навело да иду од врата до врата и моле за храну. Једна мештанка их је радо угостила и док је припремала пастрмку начула је како причају о водоземцима и змијама.

„А онда нам је рекла да често виђа змије на локалном гробљу, кад посећује своје преминуле чланове породице“, присећа се Артеага.

На основу описа куварице, он је посумњао да би то могле бити змије из рода Atractus – мистериозне животиње које никада нису научно забележене у тој области Еквадора јер проводе доста времена под земљом. Охрабрени причом мештанке, тим је одлучио да крене заобилазним путем и проведе неколико сати на гробљу у потрази за гмизавцима.

И гле, уместо једне открили су две змије укопане у меком тлу поред гробова. Срећни због открића, одлучили су да проведу још неко време у Андима – после чега је дошло до открића још једне врсте. Убрзо потом предложили су да се новоописана врста с малим очима и жутим стомаком и црном линијом на њему именује као A. discovery, друга врста са жутим стомаком без линије као A. zgap, док је предлог за „најбуцмастију“ био A. michaelsabini.

Загонетне змије

Уколико први пут чујете за земљане змије, нисте једини. Артеага објашњава да је ова врста вероватно најмање проучавана од свих, као и да мужјаци и млади код неких од ових змија никада нису ни испитивани.

То је делимично и зато што живе дубоко под земљом, у дубоким пукотинама стена, често унутар неприступачних шума Централне и Јужне Америке. Али након новог открића, на ту листу се сада могу додати и станишта које је направио човек – попут гробља у малим градовима. Претпоставка је да се оне овде могу наћи зато што су у питању тиха места на којима их људи ретко узнемиравају и не убијају.

Истраживач ове врсте змија из Бразила Пауло Роберто Мело-Сампаио објашњава да је скоро половина познатих врста из рода Atractus описана у последњих 40 година. Ипак, Мело-Сампаио је изразио забринутост због методологије рада и снажног ослањања тима само на генетику како би се анализирале три нове врсте.

Он додаје да се научници генерално ослањају на комбинацију генетске анализе и морфологије – или физичких атрибута животиње – када описују новооткривену врсту.

Наиме, он тврди да је у случају A. michaelsabini, физички изглед рептила веома сличан већ описаној земљаној змији по имену A. roulei, тако да је прерано рећи да ли је дефинитивно у питању нова врста. Исто тако, он додаје да A. discovery подсећа на другу познату врсту – A. resplendens.

Значај у медицини?

Иако је ова врста змија слабо позната и истражена, Артеага предвиђа да би оне могле имати велики утицај на здравље људи. На први поглед, оне не делују као змије које би могле да допринесу биомедицини, нису отровне и специфичне као што су нпр. коралне змије – које се често могу наћи на менију земљаних змија.

Због тога, научници сумњају да су ове змије можда еволуирале и имају неку врсту биолошке отпорности на отрове. Проучавање њихове крви би у будућности могло да допринесе открићу противотрова који ће помоћи људима у Еквадору где је највећа стопа уједа коралних змија у Јужној Америци.

„Национална географија“ пише да је студија о овом случају објављена 15. септембра у часопису ZooKeis.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.