Шатре за 1.000 људи, нарикаче за 200 евра, музика и САНДУК ОД 3.000! Сахране у Србији – За многе луксуз, за неке „ситница“

Талас посkупљења није заобишао ни продавнице погребне опреме, па су трошкови сахране сада и у унутрашњости Србије неколико хиљада евра.

погреб
Нарикаче: Сцена из филма Чарлстон за Огњенку

Ожалошћени купци често кажу да је смрт за поједине веома уносан бизнис. Ипак, има оних којима висина цена не представља проблем и о штедњи не размишљају, стога је у појединим продавницама погребене опреме понуда прилагођена и онима са дубљим џепом.

Алиминијумски сандук, такозвани саркофаг, који кошта преко невероватних 300.000 динара има своје муштерије, јер је некима важно како ће и у чему отићи на онај свет.

– То су саркофази од алуминијума, који могу да трају више од сто година под земљом, за разлику од класичних дрвених чији је рок трајања до педесет година. Херметички је затворен између поклопца и доњег дела, чиме се успорава труљење како тела тако и самог сандука.

погреб
Фото: РИНА

Многи сандуци који су прављени од дрвета услед неквалитетне обраде често могу да сатруле и под теретом земље се униште, ови су дуговечнији због чега се поједини и одлучују да их купе, казала је за РИНУ директорка чачанског приватног комуналног предузећа Фунералија Данијела Маринковић.

Ови саркофази су најскупљи који се могу наћи на тржишту, а годишње се прода само њих неколико управо због папрене цене.

– Цена није мала, они се крећу око 350.000 динара. Најчешћи разлог због ког их појединци купују јесте да се одуже најмилима који су то на неки начин заслужили, па чак и својим бакама и декама који су им оставили нека огромна наследства – додала је Маринковићева.

Оно што је постало очигледно у последњих неколико година јесте да све више клијената долази са разним, специфичним захтевима. Сахране понекад окупљају велики број људи, постављају се огромне шатре, а неретко се ангажује и музика.

– Ми смо можда и први у Србији почели са тим да се све за сахрану може наћи на једном месту, као када долазите неки други догађај да закажете. Од саме куповине гробног места, хране и пића, постављања шатри до 1.000 људи, чак до унајмљивања нарикача што се креће око додатних 200 евра – истакла је Данијела.

погреб
Трубачи на сахрани / Фото: Пинтерест

Она је додала да поред стандардних затева постоје и они мало чуднији попут оних да имућнији људи који су стекли доста новца, неколико хиљада евра ставе у гардеробу покојника и тако га испрате на онај свет, па чак и до гардеробе коју ставе у ковчег да покојника испрате а да му не буде хладно.

– Због све чешћих чудних захтева, ми као предузеће све фотографишемо и документујемо, како не би направили неку контра реакцију, јер дешава се да људи стављају поред новца пуно драгоцених ствари и накита – наглашавају из овог предузећа.

Рина