Велика Британија: Хиљаде људи се стиди да иде на посао јер не могу да приуште сапун и дезодоранс

Људи не купују сапун и дезодоранс јер се већ муче да плате друге рачуне

сапун и дезодоранс
Фото: Илустрација

Хиљаде људи не жели да иде на посао јер не могу да приуште основна средства за хигијену, саопштила је хуманитарна организација.

Извештај показује да је 3,2 милиона одраслих у Британији у хигијенском сиромаштву, а многи се стиде да иду на посао јер не могу да приуште ствари као што су сапун и дезодоранс.

Хуманитарна организација Банка хигијене, која је спровела заједничко истраживање са ЈуГов-ом (британска међународна компанија за истраживање тржишта и анализу података заснованих на Интернету), рекла је да је 12 одсто људи које су испитивали већ било у ситуацији да намерно избегне сусрет са колегама, услед ове „скривене кризе“.

Извршна директорка Рут Брок рекла је: „Криза је много је распрострањенија него што смо се бојали, повећава се и несразмерно утиче на најугроженије.

Фото: Илустрација

„Мислим да људима криза средстава за хигијену једноставно не пада на памет на исти начин као неприступачност цена горива и хране.

„Али истина је да сте престали да купујете основне хигијенске производе недељама пре тренутка у коме схватите да не можете да укључите грејање или пре него што одете у банку хране за основне прехрамбене производе.

Према извештају, људи у хигијенском сиромаштву највероватније ће остати без производа за бријање, дезодоранса, прашка за веш и других производа за чишћење.

Четвртина од 2.200 испитаника изјавила је да је остала без тоалет папира или сапуна, а 30% жена није купило хигијенске улошке и сличне производе.

Банка хигијене је основана 2018. пошто је Лизи Хол гледала филм Кена Лоуча Ја, Данијел Блејк, у којем самохрана мајка краде хигијенске улошке и дезодоранс. Људи донирају производе у добротворне сврхе који се затим дистрибуирају организацијама као што су хуманитарне организације и школе које их прослеђују људима којима су потребни.

Једна мајка је рекла: „Сада перем косу једном недељно, а раније сам сваког другог дана… Више не купујем гел за туширање, него користим пену од шампона“.

Фото: Илустрација

Жонглирање између пасте за зубе и грејања

Друга је рекла да је у њеној кући редовно било „жонглирања“ између куповине пасте за зубе или укључивања грејања на неколико минута.

Половина људи са хигијенским сиромаштвом рекло је да се због тога осећају анксиозно или депресивно, а сличан број је рекао да им је непријатно и да су постиђени.

Једна особа је рекла: „Раније сам често излазила с пријатељима, али сам била забринута због начина на који изгледам и миришем, па сам постала пустињак, била сам толико узнемирена што ми се живот променио.“

Растуће цене горива и хране погоршале су проблем, а нове бројке показују да се скоро половина одраслих у Великој Британији бори да састави крај с крајем.

Подаци Завода за националну статистику објављени у уторак показују да 45 одсто одраслих који плаћају рачуне за потрошњу енергије сматра да им је то веома или донекле тешко да приуште, док их је у јуну било тек 40 одсто.

Резултати посебног истраживања су показали да је цена најјефтинијих артикала у супермаркетима порасла за 17%.

Скај њуз