Синод Антиохијске Православне Цркве затражио од Патријарха Вартоломеја да сазове хитан састанак предстојатеља помесних Цркава

Триполи (Либан), 7. октобра 2018. године – Синод Антиохијске Православне Цркве затражио је од Патријарха Вартоломеја да сазове хитан састанак предстојатеља помесних Цркава како би размотрили најновије промене у православном свету, посебно питање давања аутокефалности новим Црквама, и заједнички дошли до коначне одлуке.

синод антиохијске православне цркве
Фото: antiochpatriarchate.org.

Свети синод Антиохијске Цркве издао је саопштење усвојено у закључцима 10. редовне и 11. ванредне седнице, којима је председавао Патријарх Антиохијски и свег Истока Јован X, од 3. до 6. октобра 2018. године, у манастиру Баламанд у Либану. Оделење за образовање и информисање Украјинске Православне Цркве (Московског патријархата) преноси ово саопштење, позивајући се на antiochpatriarchate.org.

Свети синод је изразио забринутост због покушаја прекрајања „географије православних Цркава“ и приметио да „када се историја посматра једнострано, она не служи православном јединству, но напротив, подстиче поделе међу синовима исте Цркве“.

У Антиохијској Цркви одбацују „принцип успостављања нове цркве у оквиру канонских граница постојећих патријархата или аутокефалних цркава, као начина решавања сукоба или као ipso facto у православном свету“.

Архијереји Антиохијске Православне Цркве такође су нагласили да „решавање проблема добијања аутокефалије за одређену Цркву мора бити у складу са православном еклисиологијом и принципима консензуса који су раније постигле све Цркве“. Шта значи „споразум са Мајком – Црквом“ или „уз сагласност свих православних цркава“? Они инсистирају да консензус о овим питањима ради очувања јединства у православном свету треба постићи заједничким напорима.

„Антохијска Црква упозорава на опасност од уласка Православне Цркве у међународну политичку борбу, као и на штетан приступ Православној цркви с политичких, расних или националних основа“, стоји такође у одлуци Синода Антиохијске цркве.

Православна Црква Антиохије тражи од Његове Светости Константинопољског Патријарха да сазове хитан састанак предстојатеља помесних Цркава у циљу разматрања промена до којих је дошло у православном свету“, додаје се у документу, „а, пре свега, питања давања аутокефалности новим Црквама, како би се дошло до заједничког решења, пре доношења коначне одлуке по том питању“.

Архијереји Антиохијског синода су нагласили „значај духовног уздизања у овом историјском тренутку и потребу очувања мира и јединства Цркава“. Они су, исто тако, позвали на будност, „како се не би улетело у политичке замке. Ослањајући се на историјско искуство, архипастири Антиохијске цркве подсетили су да су „политичке замке ослабиле Православну цркву и њено реално, делотворно јединство у свету.

Православие.ру

С руског: Хронограф