Петар је својим очима видео пантера код Апатина: „Био је на 400 метара од нас, ишао је лагано, права звер“

У среду су му, каже Петар Сладић, и ловци јавили да су видели пантера, а данас је стигла и званична потврда

пантер
Фото: Shutterstock

На територији општине Апатин слободно шета одбегли црни пантер. Реч је о опасном предатору, па се тамошње становништво позива на опрез. Иако није одмах било јасно да ли је заиста реч о дивљој животињи која слободно шета војвођанским селима, званично су „Војводина шуме“ издале упозорење.

Потврду да „тамо негде“ шета предатор, дао нам је и Петар Сладић из Апатина, иначе ловац.

– Ишао сам у недељу на њиву са још једним човеком да сејемо јечам. Било је око 13, 13.30 сати када се на 400, 500 метара од нас појавила огромна црна мачка. Ловац сам дуже од 30 година и одмах сам препознао да је то пантер. Прво нисам веровао себи, па сам питао пријатеља у шта ми то гледамо и он је рекао „Ју ово је леопард!“ – прича Петар Сладић за Телеграф.

Једно је, каже, кад изађе шакал, дабар или лисица, али ово је био пантер.

– Уопште се није обазирала на нас, мачка, ишла је полако, бочно од нас, само је у једном тренутку стала, окренула се и погледала право у нас. То је трајало три секунде, а онда је лагано наставила путем ка Баба Катином салашу према Сонти. Ми смо у том тренутку били на терену који је познат као Циганхат. Пошто је то терен који је доступан и пешацима и бициклистима ја сам одмах обавестио све ловце које знам – прича Петар.

Спрдају се с тим, а реч је о опасној звери

У среду су му, каже, и ловци јавили да су видели пантера, а данас је стигла и званична потврда.

– Неки људи се спрдају са тим, али ово је врло опасна звер, може да вам се пришуња за врат, а да ви то и не осетите. Ситуација није за шалу и ја се најискреније надам да ће што пре бити ухваћен – наводи он.

За њега је ово подручје идеално јер има хране у изобиљу, наводи. Највише воли да се храни псима и другим кућним љубимцима, објаснио нам је овај ловац.

Шта ако вам црни пантер пређе пут? „Звати полицију, а не сликати селфи“

Биолог „Врта добре наде“ Кристијан Овари објашњава како треба да поступите ако угледате црног пантера, преносе медији.

Ако вам пређе пут, имали сте среће, већи је проблем ако вам се прикраде с леђа, поручује Овари.

Заступник огранка Шумског газдинства „Сомбор“ Срђан Пеурача рекао је да су у недељу ловци приметили пантера, а јуче је из полицијске управе на то скренута пажња, јер иду празници и претпостављају да ће људи ићи на излетишта.

Црни пантер (леопард) је дивља животиња, звер, месождер и зато треба бити опрезан, али он је и скровита животиња која бежи од људи, објашњава Кристијан Овари.

– Леопарди су скровите животиње, беже од људи, тајанствени су, лове ноћу. Пре ће јести псе, мачке које може да савлада, него да уђе у конфликт са већом животињом, нема потребе за паником – истиче биолог.

Додаје да је леопард више угрожен од људи, него ми од њега и да је најхуманије ухватитити га и збринути.

Иако у већини случајева зазире од људског контакта, ако бисте га сусрели док се храни, он неће хтети да изгуби оброк.

-Ако га сретнете биће на препад, одмераваће снаге и хтети да избегне конфликт. Никако му не треба окретати леђа, јер све мачке нападају с леђа. Треба лагано и смирено кренути уназад, морамо да му покажемо да смо већи, да се не плашимо и гестикулацијом да избегавамо конфликт- наводи Овари.

Звати полицију, а не правити селфи

Додаје да је потребно што пре лоцирати ову дивљу мачку и обавестити полицију.

– Не треба глумити јунака, није селфи тада најважнији, већ обавестити полицију јер само они могу адекватно да реагују- рекао је Овари.

Напомиње да у Природњачком музеју имају искуство са хватањем мачака. После тога се очита микрочип и види њено порекло ако је обележена и тако се сазна одакле је.

На питање шта значи ако нам пантер пређе пут, Овари одговара да је то срећа.

-Ако вам пређе пут, имали сте среће, већи је проблем ако вам се прикраде с леђа – поручује Овари.

Телеграф