ПОМОЗИТЕ СИРИЈИ! Амбасада Сирије у Београду упутила апел хуманим људима из Србије

Амбасада Сирије у Београду моли за помоћ после разорних двоструких земљотреса који су погодили северну Сирију и јужну Турску. Сиријска амбасада се обратила првенствено члановима сиријске дијаспоре у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори.

сирија
Фото: Јутјуб

Сирија је такође жестоко погођена земљотресима, али због санкција под којима се та земља налази веома је тешко организовати слање хуманитарне помоћи.

Амбасада је најавила организовање акције прикупљања донација у знак солидарности, како би се ублажиле патње народа, и уз надање да ће „пружање помоћи допринети превазилажењу последица ове хуманитарне катастрофе“.

Пошто је велики број људи из Србије заинтересован да помогне, из Амбасаде Сиријске Арапске Републике саопштили су како је то могуће учинити:

Сви који желе да допринесу акцији могу да посете Амбасаду Сирије током седам дана у недељи, на адреси Сердар Јола 12 у Београду. Амбасада ће, како је саопштено, званично евидентирати донације после издавања званичне признанице. За сва питања грађани могу да пишу на службени и-мејл [email protected], као и и-мејл конзуларног одељења suremb.consular@мтс.рс.

сирија

Због санкција Сирији није могуће отворити наменски рачун у банци за потребе слања новчане помоћи, него ће се она прикупљати у просторијама Амбасаде. Лекови, храна, ћебад, санитет није могуће примити јер не могу бити послати у Сирију, опет из истог разлога – санкција.

„У име Амбасаде Сиријске Арапске Републике захваљујемо вам на подршци коју сте упутили и спремности да помогнете. Како због санкција није могуће отворити наменски рачун у банци за потребе слања новчане помоћи, Амбасада вас обавештава да је у нашим просторијама организовано прикупљање новчане помоћи. Амбасада се извињава, али добра у виду лекова, хране, ћебади, санитета није могуће примити јер не могу бити послати за Сирију, такође због санкција. Сви који желе да допринесу и донирају новац могу да посете Амбасаду Сиријске Арапске Републике у Београду у Улици Сердар Јола 12, током званичног радног времена амбасаде, радним даном од 8 до 15 часова. Амбасада ће организовати званичну евиденцију донација након издавања званичне признанице.“

Први конвој помоћи УН после земљотреса који се десио у понедељак, а намењен је побуњеничким областима на северозападу Сирије, ушао је данас у ту земљу преко граничног прелаза Баб ал-Хава, с Турском, саопштиле су Уједињене нације. Светски медији наводе да је виђен конвој од шест камиона са шаторима када су улазили на територију Сирије.

сирија
Апел Амбасаде Сирије

У серији разорних земљотреса у Турској и Сирији 6. фебруара, живот је изгубило близу 20.000 људи, према последњим саопштеним подацима, а страхује се да ће тај број расти и у наредним данима.

Подсетимо, Србија се налази у групи земаља који су се придружиле санкцијама које је ЕУ увела Сирији 2012. године.

сирија
Дистрибуција хране у сиријском месту Салкин, недалеко од границе с Турском / Фото: EPA-EFE/YAHYA NEMAH

На овакав потез се одлучио режим Александра Вучића, под изговором да се Србија суочавала са великим притисцима.