Дипломатија, Фест и Велики пост: Патријарх Порфирије није примио представнике Срба са КиМ поводом састанка у Бриселу

Представници удружења Срба који живе на Косову и Метохији до јуче нису добили никакав одговор од поглавара СПЦ, иако су од 10. фебруара у два наврата званично и јавно тражили од патријарха српског Порфирија (Перића) да их прими због страховања да би председник Србије Алексндар Вучић могао да прихвати француско-немачки предлог, чиме би, како тврде, „угрозио опстанак српског народа, СПЦ и државе Србије“ на КиМ.

патријарх порфирије
Фото: СПЦ

Патријарх Порфирије крајем прошле недеље био је (пре)заузет дипломатијом, а данашњи наставак бриселских преговора Београда и Приштине, на које је Вучић отишао најављујући да је „спреман да ради на концепту и примени понуђеног плана уз јасно одређена ограничења, а све у духу привржености миру и стабилности у региону“, врх СПЦ ће највероватније прећутати јер се поклопио са почетком Великог васкршњег поста и тримирјем, које је у црквеној пракси досад значило тродневно повлачење из јавног живота, објавио је јуче Данас.

Иако је јучерашњи (недеља, 26. фебруар – прим. Хронограф) празник Светог Симеона Мироточивог – у свету великог жупана Стефана Немање – слава капеле Патријаршијског двора у Београду, патријарх Порфирије празничну литургију служио је у новобеоградском храму посвећеном овом српском свецу из рода Немањића. Он је јучерашњу беседу посветио посту који, како је нагласио, „треба да нас учини милостивима, да имамо милостиво срце, баш као што је Бог милостив у односу на нас“. У том духу потом је у парохијском дому Светосавског храма на Врачару лично учествовао у акцији добровољног давања крви, саопштила је Информативна служба СПЦ.

Патријарх Порфирије после краћег одсуства у јавности, које се поклопило са другим писмом – „вапајем“ челних људи Српског националног форума из Грачанице, Покрета „Отаџбина“ и Покрета за одбрану КиМ, и прошлог петка имао пуне руке – делио је стипендије студентима БУ, примио амбасадоре Сирије и Грчке у Србији, као и гувернера Крита, присуствовао отварању 51. Феста.

Представници Срба са КиМ кажу да не одустају од својих позива поглавару СПЦ, иако их до сада није удостојио ни елементарне куртоазне пажње. У патријаршијским изворима спекулише се да се патријарх наводно не узјашњава о нацртима какав је француско-немачки документ, који није званично предочен јавности. Истовремено, Вучић јавно тврди да пред патријархом Порфиријем нема тајни и да га уредно обавештава о свему, а у сличном контексту помињао је и Синод.

Док патријарх и „црквена влада“ ћуте, евентуалног сазивања Сабора на тему КиМ нема ни у незваничним најавама – наводно се чека редовно пролећно заседање у мају, пред данашње преговоре у Бриселу огласио се Покрет „Отаџбина“ Апелом „свим Србима широм света, родољубима и патриотама да не дозволе председнику Србије да се одрекне КиМ“.

„Косово и Метохија је темељ наше духовности и државности. После предаје КиМ сепаратистима ништа више неће бити исто. Ни Бог, ни историја, ни свети кнез Лазар, ни све косовске жртве, ни преци, ни потомци нам то не би опростили. У блато и у прашину бацамо резултате ослободилачких ратова од 1912. до 1918, а одрицањем од КиМ само награђујемо оне који су нас вековима тлачили, убијали, протеривали“, наводи се у Апелу.

Отаџбина упозорава да „прихватањем француско-немачког предлога Србија отвара пут уласку Косова у НАТО пакт и прави темеље за градњу велике Албаније“.

патријарх порфирије
Патријарх Порфирије на отварању 51. Феста

„У оквиру велике Албаније проблематично је постојање и српских светиња Пећке патријаршије, Дечана, Љевишке, Грачанице…, јер оне постају мета и циљ Албанске православне цркве. Такође, прихватањем француско-немачког предлога, како већ наговештава председник Србије, гази се постојећи Устав Србије и постојање Резолуције 1244 СБ УН. Заузврат, Србији се нуди нека заједница српских општина која је још једна превара председника Србије. Пошто је Бриселским споразумом сепаратистима у Приштини препустио судство, полицију, цивилну заштиту, телекомуникације… преко ЗСО, које су у политичко-правном систему самопроглашене републике Косово, председник се спрема да Србија Приштини препусти и здравство, просвету, социјалу, културу, платни промет што значи дефинитивни раскид српске државе са својом јужном покрајином“, истиче се у Апелу Отаџбине.

Без одговора

Лист Данас од 20. фебруара чека одговор из патријарховог кабинета и Информативне службе СПЦ на питања: Да ли је патријарх Порфирије примио два писма Срба са КиМ од 10. и 19. фебруара 2023. и да ли ће и кад одговорити на молбу и вапај да прими представнике СНФ, Отаџбине и Покрета за одбрану КиМ. Наш лист је питао и због чега СПЦ ћути о КиМ, упркос све тежој политичкој ситуацији у преговорима и небезбедности Срба на терену.

Ј. Тасић, Данас