Прочитајте цели текст француско – немачког споразума који је објавила ЕУ, а којим се признаје независно Косово

Европска служба за спољне послове (ЕЕАС) објавила је на свом сајту текст предлога Европске уније за „Споразум о путу ка нормализацији односа Косова и Србије“, са којим су се, према речима високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Борела, јуче у Бриселу сагласили и премијер Косова Аљбин Курти и председник Србије Александар Вучић.

францускок-немачки споразум
Фото. Танјуг /АП, Virginia Mayo

Текст европског предлога преносимо у целини:

Уговорне стране,

Свесни своје одговорности за очување мира,

Посвећени доприносу плодоносној регионалној сарадњи и безбедности у Европи и превазилажењу наслеђа прошлости,

Свесни да су неповредивост граница и поштовање територијалног интегритета и суверенитета и заштита националних мањина основни услов за мир,

Полазећи од историјских чињеница и не доводећи у питање различита гледишта страна о основним питањима, укључујући питања статуса,

У жељи да створе услове за сарадњу између страна у корист људи,

Договорили су се следеће:

Члан 1

Стране ће међусобно развијати нормалне, добросуседске односе на основу једнаких права.

Обе стране ће међусобно признати своја документа и националне симболе, укључујући пасоше, дипломе, регистарске таблице и царинске печате.

Члан 2

Обе стране ће се руководити циљевима и принципима постављеним у Повељи Уједињених нација, посебно оним о сувереној равноправности свих држава, поштовању њихове независности, аутономије и територијалног интегритета, праву на самоопредељење, заштити људских права и недискриминацији.

Члан 3

У складу са Повељом Уједињених нација, стране ће све спорове између себе решавати искључиво мирним средствима и уздржаће се од претње или употребе силе.

Члан 4

Стране полазе од претпоставке да ниједна од њих не може представљати другу у међународној сфери или деловати у њено име.

Србија се неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији.

Члан 5

Ниједна страна неће блокирати, нити подстицати друге да блокирају напредак друге стране на њиховом путу ка ЕУ на основу сопствених заслуга. Обе стране ће поштовати вредности наведене у члановима 2. и 21. Уговора о Европској унији.

Члан 6

Иако садашњи споразум представља важан корак у нормализацији, обе стране ће са новим замахом наставити процес дијалога који води ЕУ, који би требало да доведе до правно обавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији њихових односа.

Стране су сагласне да продубљују будућу сарадњу у областима привреде, науке и технологије, саобраћаја и повезаности, правосудних и полицијских односа, поште и телекомуникација, здравства, културе, вере, спорта, заштите животне средине, несталих, расељених лица и других сличних области кроз закључивање конкретних споразума.

Детаљи ће бити договорени у додатним споразумима у дијалогу под покровитељстрвом ЕУ.

Члан 7

Обе стране се обавезују да ће успоставити посебне аранжмане и гаранције, у складу са релевантним инструментима Савета Европе и ослањајући се на постојећа европска искуства, како би се обезбедио одговарајући ниво самоуправљања за српску заједницу на Косову и способност за пружање услуга у одређеним областима, укључујући могућност финансијске подршке Србије и директан канал комуникације српске заједнице са Владом Косова.

Стране ће формализовати статус Српске православне цркве на Косову и пружити снажан ниво заштите српским местима верског и културног наслеђа, у складу са постојећим европским моделима.

Члан 8

Стране ће разменити сталне мисије. Они се оснивају у седишту одговарајуће Владе.

Практична питања у вези са успостављањем мисија биће обрађена посебно.

Члан 9

Обе стране узимају у обзир посвећеност ЕУ и других донатора да успоставе посебан пакет инвестиција и финансијске подршке за заједничке пројекте страна у економском развоју, повезивању, зеленој транзицији и другим кључним областима.

Члан 10

Стране ће успоставити заједнички комитет, којим председава ЕУ, за праћење спровођења овог споразума.

Обе стране потврђују своју обавезу да примењују све претходне споразуме у дијалогу, који остају важећи и обавезујући.

Члан 11

Обе стране се обавезују да ће поштовати Мапу пута за имплементацију која је приложена овом споразуму.

Шта је данас договорено у Бриселу?

Шеф европске дипломатије Жозеп Борел поручио је, после састанка са председником Србије Александром Вучићем и премијером Косова Аљбином Куртијем, да су се Вучић и Курти договорили да нису потребни нови разговори у вези са предлогом Европске уније.

Борел је том приликом најавио да ће текст европског предлога вечерас бити објављен, будући да су обојица лидера пристала на то да нису потребни нови преговори.

Косовски премијер изјавио је после данашњих састанака да је био спреман да потпише споразум, али да је друга страна то одбила.

Председник Вучић рекао је, с друге стране, да европски предлог није био тема данашњег сусрета, него имплементациони план и испуњавање раније потписаних договора.

Вучић је најавио да ће се разговори Београда и Приштине наставити. Обе стране ће разговарати са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком у склопу припрема за наредни сусрет који би требало да се одржи 18. марта, на територији Северне Македоније, где ће Борел тада бити у посети.

Председник Србије је рекао и да у ЕУ до 23. и 24. марта, када се одржава Европски савет, имају извештај да ли су Београд и Приштина било шта постигли, и у складу са тим ће се односити према европским интеграцијама две стране.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.