Вучић: У Охриду неће бити никакав судбоносни дан

– Пред нама су ни мало лаки дани. Нисам данима давао изјаве, желећи да направимо најбоље одлуке и да вам се обратим. Претходних дана смо разговарали шта је неопходно да би се постигла нормализација, а то није еуфемизам за признање. То је за мене да имамо боље односе са Албанцима, да покушамо да живимо једни поред других – рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић, наглашавајући да у Охриду „неће бити никакав судбоносни дан“.

александар вучић
Фото: П. Милошевић, Танјуг / Зоран Жестић

– Сутра се навршава 19 година од погрома Срба на КиМ. Албанци су искористили страдање дечака и за то оптужили Србе, протерали су више од 4.000 Срба, осморо убили, уништили 35 верских објеката, више од 40.000 предмета и икона важних предмета су нестали, читава места су очишћени од српског живља. За ових 19 година, колико год пута да смо реаговали, то смо радили да смо пребацивали кривицу на неког међу Србима. Никада нисмо били довољно фер да кажемо да је то била потреба тадашњег руководства албанског – појаснио је Вучић на почетку обраћања.

О нацрту ЕУ

Он је рекао да нема намеру да се правда било коме.

– Тај велики тајни план који се појављује је у ствари списак жеља како би Албанци волели да изгледа имплементација. Ми и даље нисмо добили нацрт онога што жели ЕУ, ми смо доставили свој предлог, Албанци свој, ништа још нисмо добили из Брисела, тај папир и даље не постоји, чим га будемо имали, ја ћу да кажем, нећу ништа да кријем – навео је Вучић.

– Није никакав судбински нити судбоносан дан у Охриду – рекао је он, додајући да се неки надају да ће он нешто да потпише.

О црвеним линијама

– Они се надају, и они који организују протест и ови други, сви се надају да ћу да потпишем, да би могли да траже моју главу на тацни, као да сам ја правио тај план. Биће несрећни уколико тај план не буде прихваћен. Ја ћу покушати у име пристојне и нормалне Србије оно што је за Србију најбоље, да наставимо да радимо на нормализацији односа, да будемо конструктиван партнер ЕУ, да чврсто држимо наше црвене линије, ја од тога не одустајем, ја никога нисам обмањивао – рекао је он и наставио:

– Оно што је за мене важно то је да ми разумемо ситуацију и колико је компликована и као председник позивам грађане Србије да верују руководству државном, не морају мене да воле или да гласају, само их молим да верују у посвећеност мудрост озбиљност и родољубље и снагу свог руководства. Неко мора да преговара, никада ништа нећу тајно да радим, јер сви споразуми су одавно доступни јавности. Ја молим људе за то, а ако хоћете да све анализирам од Милошевића, Коштунице, Ђинђића, Тадића сви су они бољи говорници и шармантнији од мене, а ако анализирате резултате у свакој сфери живота, резултати су другачији. Мене не занима да будем вољен и да владам емоцијама, то ме занима само код моје троје деце, мој посао је да Србији оставим најбоље резултате, ја можда нисам добио љубав, али сам добио највише гласова. Мир није све, али без мира немате ништа.

– Ми ћемо дати све од себе да сачувамо мир, да нормализујемо односе са Албанцима. Желим да укажем на једну ствар: Србија је била око 30 и нешто, 40 одсто економије Западног Балкана, сада је то 50 одсто. Имамо више инвестиција од Хрватске и Бугарске – навео је председник.

Говорећи о војсци, Вучић је истакао да је она сада десет пута јача и она служи да одврати сваког потенцијалног агресора.

– Шта очекујете? Да уђем у рат са НАТО? То би нас водило у неминовни пораз и опет бисмо изгубили много деце и шта после тога? Да вичемо „пуј пике не важи“, да чекамо неки трећи рат и изгубимо сву децу. Даћу све од себе да никада не идем по кућама доносећи мајкама ковчеге њихове деце. Није лако да сачувамо наш брод, делује некад као игра на петопарцу. И биће много ствари које уколико Албанци прихвате, а сумњам да ће прихватити да формирају ЗСО, за нас уопште нису лаке, нису једноставне и ниједну од тих ствари никада нећу да кријем, али на крају резултат за нашу земљу биће добар, а то је оно најважније – рекао је Вучић и додао:

О наставку дијалога

– Позивам грађане да будемо мудри, сваки дан чекате да нешто потпишем, сваког дана слушам глупости, како ћу да потпишем капитулацију. Толико колико ништа не знате о свом руководству, толико колико волите своју земљу. Позивам грађане да се уздамо у рад, знање и будућност. Ово свакако није једнократни процес, и нама и Албанцима ће бити јасно стављено до знања да је све де факто део преговарачког оквира ка путу ка ЕУ ми не смемо да кажемо да нећемо ништа да урадимо јер би то било катастрофално за нас – рекао је Вучић, који је нагласио да је останак на европском путу значајан национални интерес.

– Најлакше је окренути главу, а онда шта? – упитао је Вучић.

– Нисам ништа потписао, нити ћу да потпишем ишта. Кад неко буде нешто потписао, потписаћу ја, а да потпишем нешто не планирам ништа, то да имате у виду – поновио је Вучић.

александар вучић
Фото: Зоран Жестић / Драган Кујунџић, Танјуг, АП/ Висар Креизиу, Танјуг/ Страхиња Аћимовић, Shutterstock / Рингиер

О санкцијама Русији и Басти

Вучић је коментарисао и досадашња нагађања да ће увести санкције Русији.

– Када о томе говорите, Република Србија има своју политику, када будем у ситуацији да своју политику мењам, обавестићу вас о томе. Брнабић, Дачић и ја најбоље знамо када се налазимо у безизлазној ситуацији и када морамо да донесемо одлуку о промени своје политике. А када кажу да ја пуштам неке пробне балоне то су ноторне лажи. Ја никада нисам пуштао пробне балоне, као што видите моје „не заклињем се“ траје много дуже него све њихове заклетве. Чуо сам да кажу Раде Баста је Вучићев човек, таквима имам само да кажем идите лечите се. Ја никада нисам разговарао са њим, можда једанпут у животу и то не знам ни о чему. Неће Раде Баста мењати политику државе, али када будемо мењали политику, ја ћу да вам се обратим – навео је Вучић и нагласио:

– Сад ће сигурно нашу одмерену политику коју водимо да промени Раде Баста. Престаните да се играте са државном политиком, Србија има своју политику. Не морамо у свему да будемо сагласни са ЕУ, нисмо ни чланица. Али ко ће да нам да милионе за Београд-Ниш, ко ће да нам помогне када имамо тешке ситуације, поплаве, да ради са нама на законима… најлакше је да отерамо све. Док сам председник, Србија неће бити изолована. Свако има право на своје мишљење па и Баста, али ћемо га замолити да прво обавести колеге, да ту своју велику памет изнесе пред Владу – рекао је Вучић.

О ЗСО

– Разговарао сам озбиљно о ЗСО, то је за нас страшно важна ствар. Прво, она ће да повеже српске средине или 97 одсто српских средина у јединствену целину. У документу се наводи да Србија има право да финансира здравство, школство, економски развој, културу… Када то имате, имате много већу сигурност. А притом, нико никада не може да нам укине платни промет, не могу да кажу не можете да исплатите плате лекарима, учитељима, наставницима. Говорио сам вам само шта је срж, суштина. Та заједница има своје органе. То је требало да испуне још пре 10 година. Оно што је потписано, мора да буде испуњено. То је то – рекао је он.

О наоружању

– Ми смо једина држава у региону која није у НАТО или на чијој територији није НАТО. А колико видим сви се наоружавају, бацају паре као на свадби на наоружање. Ми смо 370 милиона дали домаћој индустрији да нас снабде са тешким оружјем и улагаћемо у наменску индустрију. То што ће оно што смо продали од оружја да се нађе на ратишту, па наравно да ће да се појави. Неће на ратишту да се гађају „гучијевим“ торбицама – рекао је он.

Вучић се састао са америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, а претходних дана у Београду је разговарао са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

У суботу, 18. марта, председник Вучић ће отпутовати у Охрид где ће се одржати нова рунда дијалога Београда и Приштине.

Блиц