Оливер Томић: „Bye-bye, Слободо! или КРУНА/CORONA ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ

Теорија завере према којој корона вирус уопште и не постоји, него је све само медијска манипулација и инсценација, била би ипак сасвим претерана. Више основа имају сумње типа: Је ли овај вирус лабораторијски произведен или је дошао са метеоритом из свемира?

теорија завере

Да ли је потом случајно исцурео или је плански пуштен? Није ли се отео контроли? Али, у суштини, и ова питања сада делују ирелевантно, ако се пажња, са брзине ширења, симптома и смртности, усмери на нешто друго: шта корона чини не на медицинском, него на психолошком и друштвеном плану?

Све и да су појава вируса и избијање пандемије потпупно природни и спонтани (у неку руку „случајни“), они су дошли као наручени да се на глобалном плану изврши веома важан оглед, од чијег резултата можда зависи будућност човечанства на дужи рок.

Наиме, групе и појединци који (настоје да) управљају светом, већ округло стотину година систематски истражују начине помоћу којих би могли да контролишу масе и испробавају моделе за наметање планираних облика понашања целом човечанству, али да се при томе у теорији, реторици и законодавству нипошто не угрози Слобода – историјски најзначајније друштвено достигнуће Запада.

Тоталитарни режими 20. века нескривено су појму слободе претпостављали нацију, расу, државу или партијску идеологију. Но, идеологија чији су принципи универзална Права и Слободе не може да поступа на тај начин. Мада и она нужно – јер има монопол на своје вредности – мора завршити као тоталитарна, принуђена је да користи истанчану тактику или мимикрију, јер би се у супротном јавно заплела у противречност и апсурд, те разобличила као гушитељ сопствених начела. Дакле, људе треба навести да се сами, свесно и добровољно, одрекну својих слобода (ако треба и уз малу помоћ полиције, цивилне и војне). Иначе ће зацарити потпуни хаос, на чијем се прагу већ све налази. Моменат/импулс/кретање постали су толико свеопшти, компликовани и непредвидиви, да је било чију позицију апсолутно немогуће одредити. А реда може бити само ако је свако на свом месту, ако је то место познато. Зато све мора (начас) да стане и стога… „Bye-bye, Слободо!“ Корона је тренинг за то.

Ваља бити поштен и признати: овако како је у последње време било, није могло трајати у недоглед. Можда ово још није дефинитивни крај, него само генерална проба, али јасно је да је свет, нарочито онај „развијени“, носилац Западне цивилизације, дошао на праг тачке колапса. Статистикама и анализама могуће је то оспоравати (па се то и чини, грозничаво), али свакодневно искуство обичног човека могло је довести до суморних закључака: превише је оних који се свуда врзмају без нарочитог повода, журе без особито вредног циља, по читав дан раде а да није сасвим јасно шта (без финалног друштвено корисног производа) или, пак глуваре и ленчаре, паразитирајући на грбачи других, убеђени да такав положај заслужују. Ако ово и није баш крај тог испразног света, јесте слика како ће тај крај изгледати. Односно почетак неког другачијег света.

Оливер Томић

Изгледа да буквално преко ноћи начело „Све (ми) је дозвољено“ (или Кроулијево „Чини све што хоћеш, само то нека је закон“) може да се преобрази у „Седи ‘ди си – ни за „’ди си“ ниси!“ Шта ће бити са оноликим тржним центрима, прескупим бутицима, силиконским имплантима, псетанцима „за под мишку“, штуцованим брадуринама, бесним аутомобилима са четири мигавца у жутим тракама, теретанама, спа центрима, кафићима, клубовима, кладионицама и коцкарицама? Па неће ваљда да нестану сва та величанствена достигнућа једне неупоредиве цивилизације која је пре само две деценије објавила „крај историје“? Е баш хоће, све ће то нестати као загушљиви дим, не данас, можда не сутра, али сигурно прекосутра. А шта ће остати? Оно што остаје и опстаје одувек: љубав, саосећање, солидарност, труд и саможртвовање. Истина, Добро и Лепота.

ФБ Оливер Томић

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.