Удружење новинара Србије прогласило Асанжа за свог почасног члана

Удружење новинара Србије подржало је иницијативу председника Италијанског синдиката новинара Виторија де Трапанија и Европске федерације новинара и прогласило новинара Џулијана Асанжа за почасног члана.

џулијан асанж
Џулијан Асанж / Фото: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

У Декларацији коју су у Риму прочитали представници ФНСИ-ја супрузи Џулијана Асанжа, Стели Морис, позивају се европске владе да активно раде на томе да обезбеде ослобађање Асанжа.

„Ми, доле потписани европски синдикати и удружења новинара, придружујемо се ИФЈ – у и позивамо америчку владу да одустане од свих оптужби против Џулијана Асанжа и дозволи му да се врати кући својој жени и деци”, наводи се у Декларацији, коју потписује и УНС, преноси Спутњик.

ФНСИ је Стели Асанж уручио чланску карту Џулијана Асанжа. Иначе, овај синдикат је покренуо целокупну иницијативу и први доделио почасно чланство Асанжу, прецизирао је УНС.

Подсетимо, Џулијан Асанж је основао сајт Викиликс 2006. на свом кућном серверу. Од тада је Викиликс објавио стотине хиљада докумената о екстраправним убиствима у Кенији, о токсичном отпаду у Обали Слоноваче, Сајентолошкој цркви, затвору Гвантанамо, банкама попут Јулијус Бер и Кауптинг, ратовима у Авганистану и Ираку, као и дипломатске депеше америчких амбасада и конзулата у свету.

Од 30. новембра 2010, Интерпол га је сместио на црвени списак тражених особа. Потерница се темељи на захтеву Шведске где је против њега покренута, прекинута, а онда поновно покренута истрага због силовања наводно почињеног у лето 2010. Дана 7. децембра Асанж се у Лондону предао Скотланд Јарду.

Дана 24. фебруара 2011. године суд у Лондону наложио је да Асанж буде изручен Шведској, на шта се он жалио Вишем суду.

Еквадор је 16. августа 2012. године одобрио политички азил Џулијану Асанжу, који се крије у амбасади те земље у Лондону од 19. јуна исте године. Британске власти су саопштиле да без обзира на одлуку неће допустити Асанжу да напусти земљу, јер су „истрајне у намери да га испоруче“. Званични Еквадор је објавио да им је „јавно запрећено рацијом“.

џулијан асанж
Џулијан Асанж

Асанж, који негира све оптужбе, тврди да се иза одлуке да буде испоручен крије намера да га Швеђани проследе властима САД, које ће му под оптужбом за шпијунажу судити због објављивања тајних информација. Министар спољних послова Еквадора Рикардо Патињо је изјавио да су „Асанжова страховања од политичког суђења потпуно оправдана“ и навео да је његова земља верна традицији да штити оне који су угрожени.

Асанж је ипак ухапшен 11. априла 2019. и нашао се у полицијској станици у Лондону пошто му је Еквадор укинуо азил после седам година и одузео држављанство. Он је тврдио да није прекршио услове кауције па је истог дана проглашен кривим јер је одбио да се преда. Викиликс је саопштио да је Еквадор нелегално укинуо азил Асанжу и да је прекршио међународно право.

Средином децембра 2020. одлазећи председник САД Доналд Трамп најавио је да ће помиловати Асанжа, иако пресуда лондонскога суда још није донесена.