СРБИН ЈЕ НАЈБОЉИ РАТНИК НА СВЕТУ! Амерички генерали у чуду – мук у Охају

Пошто је освојио престижну награду, Иван Јеремић је поручио да не сматра ту награду само својом, него да је она резултат тимског рада.

иван јеремић
Припадник 72. бригаде за специјалне операције водник прве класе Иван Јеремић / ФОТО: Наредник 1. класе Џенифер Рејнолдс, 196. мобилни одред за јавне послове

Припадник 72. бригаде за специјалне операције Војске Србије, водник прве класе Иван Јеремић победник је такмичења „Најбољи ратник“ које је одржано у Сједињеним Америчким Државама, у организацији Националне гарде Охаја.

На овом регионалном такмичењу, које представља тест физичких способности и војничких знања и вештина, у бази „Џејмс А. Гарфилд“ у Равени снаге су одмерили најбољи војници из америчких држава Ајове, Висконсина, Илиноиса, Индијане, Минесоте, Мичигена и Охаја, те представници Мађарске и Србије.

Како је саопштило Министарство одбране Србије, они су се током пет напорних дана надметали у 12 захтевних дисциплина, које су, између осталог, обухватале познавање наоружања, гађање под стресом и на специјализованом полигону, преживљавање у води, маршевање под оптерећењем, навођење артиљеријске ватре и пружање прве помоћи.

„Освајањем првог места у јакој конкуренцији, и то са наоружањем и војном опремом који су на употреби у Оружаним снагама САД, водник Јеремић је показао да припаднике Војске Србије красе највише војничке врлине, да су врхунски професионалци и да су у реализацији задатака упорни, дисциплиновани и посвећени“, наводи се у саопштењу Министарства.

Амерички генерали били су изненађени када је требало да уруче признање победнику војног такмичења „Најбољи ратник“ у САД.

Наиме, уместо да награду дају неком од многобројних учесника из Националне гарде, прво место је освојио подофицир Војске Србије, водник прве класе Иван Јеремић.

Он је припадник 72. бригаде за специјалне операције, прецизније речено батаљона за специјалне операције „Грифони“ – 82. чете речних диверзаната.

Овај Београђанин иза себе има војну каријеру дугу 13 година и цео досадашњи век је провео у поменутој славној бригади, ронилац је и падобранац.

Активан је у војним спортским дисциплинама које су под покровитељством Међународног савета за војне спортове, а такође и у цивилству у активностима у којима долази до изражаја издржљивост, као што је на пример полумаратон.

Такмичење „Најбољи ратник“ на коме је Јеремић победио окупило је у Охају припаднике националних гарди из седам држава САД.

Учествовала је и трочлана екипа из Србије, коју су уз Јеремића чинила и двојица његових колега, један из његове јединице, а други из Одреда посебне намене „Кобре“.

Такмичење траје пет дана, а војници су одмерили снаге у гађању под оптерећењем, пливању у униформи, провери физичких способности, познавању (склапању и расклапању) наоружања, тактичкој медицини, позивању ватрене подршке (на симулатору), оријентацији на земљишту и гађању из пиштоља и аутоматске пушке.

– Најтежи део је био марш дуг нешто више од 19 километара, са теретом од 20 килограма и пушком. Терен је био нераван, све време смо трчали – истиче Јеремић.

Он је тај задатак обавио први, стигавши на циљ за сат и 53 минута, а свако време испод два сата сматра се изузетним успехом.

На такмичењу су се наши војници срели и са оружјем које не користе у свакодневном раду, као што је пиштољ „сиг сауер М-17“, аутоматска пушка М-4, лаки митраљез М-249, тешки митраљез М-240 и митраљез „бровинг М-2“.

Иван је био у прилици да за један дан увежба расклапање овог оружја и током свог наступа освоји прво место у овој дисциплини.

– Победа није само моја, радили смо као тим – поручио је Јеремић.

иван јеремић
Фото: Војска Србије

Било је ово прво учешће припадника Војске Србије на такмичењу „Најбољи ратник“ у САД.

„Реч је о само једној од бројних активности Војске Србије и Националне гарде Охаја, у оквиру програма државног партнерства, које за циљ има подизање нивоа оперативних способности и достизање интероперабилности оружаних снага, јачање поверења и развој укупних односа Србије и САД“, поручују из ВС.