Фројд: Ово је ЈЕДИНА ОСОБИНА довољна да препознате ЛОШЕГ ЧОВЕКА

Занимљиво је то како су се његови ставови односили на људе у времену у коме је живео, а како ништа мање нису примениви ни данас.

сигмунд фројд
Фото: Илустрација

Фројд, један од најпознатијих психијатара али и отац психоанализе, иза себе је оставио многе мудре реченице, које људи данас користе, препознајући разне мане људског рода око себе.

Занимљиво је то како су се његови ставови односили на људе у времену у коме је живео, а како ништа мање нису примениви ни данас. Један од њих, веома занимљив, односио се и на глупе људе. Фројд је једном рекао:

“Први знак људске глупости је потпуно одсуство стида.”

Према томе, када се нађете у ситуацији да се чудите нечијем поступку или понашању генерално, или да вас је срамота због нечијих изјава или ставова, одмах треба да схватите с каквом особом имате посла.

Људи који се не могу похвалити претерано високом интелигенцијом, често ће настојати да вас понизе или обесмисле ваше ставове и размишљање. У таквој ситуацији, ви никако не треба да им се доказујете, нити да се нервирате.

На вама је да, уколико желите, помогнете тој особи да схвати неке ствари, али у томе не треба да претерујете, јер неки људи једноставно одбијају да признају да нису у праву. У супротном, само се склоните. Такође, пред таквим људима не треба ни да спуштате своје критеријуме и радите ствари које они пожеле. Зарад нечијег прихватања и поверења, не треба да спуштате цену свог достојанства.