Дане Чанковић: Адвокати, тужиоци, судије и КРИМИНАЛИЗАЦИЈА ДРУШТВА

Са довољне временске дистанце од трагичног догађаја убиства адвоката Драгослава Огњановића, у вези с њим примећујем реакцију адвоката и њихових комора, која разоткрива и осветљава вулгарни материјализам и духовни пад лажних ауторитета, варалица и паразита.

адвокати
Фото: Илустрација

Адвокатске коморе Србије и Београда потпуно су обуставиле рад на недељу дана. Кажу да убиство адвоката Огњановића на најдрастичнији начин показује у каквим околностима адвокати у Србији врше своју професионалну делатност. Траже брзо проналажење починиоца, чиме би се послала јасна порука свакоме ко мисли да може убити адвоката и проћи некажњено. Покренута је и иницијатива да им се додели статус службеног лица, а уколико се не пронађу починиоци да се започне штрајк адвоката и у региону.

И све наведено је у врло малој вези са убијеним адвокатом Огњановићем. За њега  и за његово спасење сада само можемо Богу да се помолимо.

Адвокати све ово раде из страха за своје животе. И то је природно. Али, када кажу (у смислу критике) у каквим околностима адвокати у Србији врше своју дужност, одмах треба да знају да су за такве околности кривци и сами адвокати, тужиоци, судије, директори, политичари.

Али пођимо редом. Држава опустошена, а народ опљачкан и гура се у безнађе, а адвокати, тужиоци, судије, директори, политичари све богатији и самозадовољнији, и са све већом жељом да могу они за себе и више… Фабрике пропале, њихови директори се обогатили, а неки су чак и купили пропале фирме у којима су радили. Тужиоци, ко је одговарао? Друштвена својина се отимала, крала. Ко је одговарао? Неколико стотина хиљада хектара најбоље земље је покрадено. Нова власт рекетира стару која је била у систему пљачке.

Навешћу само један пример. Сећате ли се, када је Вучић, тада као премијер, у камере рекао за пљачку 300 хектара земље код Новог Сада, у вредности 300 милиона евра. Шта је било? Шта је са законом о пореклу имовине? Дрогу дилују и у двориштима основних школа. Малолетници умиру од ње. Ко је крив за разорено друштво, за огромне пљачке, за морални пад? Ко је крив, велики ауторитети, адвокати, тужиоци, судије, директори, политичари?

Али није све у личном, материјалном. Постоји и узвишеније. Бранити свој народ, помоћи ближњем.

Адвокати, тужиоци, судије, директори, политичари, знате шта значе речи, за вас је битна и запета. Процес доласка Србије у равноправан положај са другим републикама СФР Југославије, звали сте „Јогурт револуција“, а покушај да се Срби у Хрватској одбране од ослобођеног усташтва, звали сте „Балван револуција“. Чак и погром 250 хиљада Срба из Хрватске кроз агресивни војни напад „Олуја“ зовете етничким чишћењем, а не етничким прогоном. Израз „чишћење“ увек означава нешто позитивно. Звали сте то тако или се томе нисте супротстављали. Нисте се супротстављали ни намери неправедно доминантног центра моћи и његовом политичком Хашком суду да углавном Србе прогласе кривим и наметну им кривицу за геноцид.

Овде не рачунам оне адвокате који су професионално радили свој посао у Хашком суду и за то добијали новац, а можда му давали (Хашком суду) и легитимитет. Када велики ауторитети, елита, адвокати, тужиоци, судије, као сведоци времена, оћуте или, што је још горе, признају да су у Сребреници Срби починили злочин геноцида (а самим тим, Република Српска је геноцидна творевина), онда је то признање и коначан суд. Нема могућности исправљања у будућности.

Друго би било да сте се (адвокати, тужиоци, судије) организовали и донели документ са аргументима, а има их, да није почињен злочин геноцида у Сребреници. Да не говорим о могућем постављању питања кривичне одговорности оних који су починили злочин против мира. Зато је тај најтежи злочин и избачен из међународног кривичног права. Али то вас не спречава да оставите траг о томе. Управо такав ваш документ могао би бити извориште права будућим српским генерацијама да оспоре, изврше ревизију пресуда Хашког суда који је доносио пресуде у време када је постојала само једна доминантна сила у свету, чија се воља и интереси морају поштовати, у противном би уследила и нека врста агресије.

Дакле, Хашки суд не само да је био политички, него је служио једном доминантном центру моћи и за дисциплиновање света и уношење страха. Најмање је био праведан. То су околности које би ваш документ учинио непроцењиво важним за будуће српске генерације, али и за светску правду. Није исто када вас неко прогласи кривим и ви прећутите или признате кривицу и – када аргументовано не признајете кривицу.

Није вас било брига што је Србима у Хрватској отето 40 хиљада станарских права, системски обезвређена имовина, да не говорим о огромном новцу којег су Срби у Хрватској деценијама издвајали у разне фондове. Није вас било брига ни за поништавање купопродајних и уговора о размени некретнина у Републици Српској (релација замене Хрватска – Српска), тако да су српске породице опљачкане, судије су доносиле типске пресуде. Поништавале су уговоре само на основу тзв. ратних околности и лажном причом да је Високи представник, господин Петрич својом одлуком поништио све уговоре у спорном периоду од 1992. до 1998, што није тачно. Он је само продужио рок од три године када се из објективних разлога може поднети тужбени захтев за поништење уговора. Суд је био у обавези да судским путем утврди да ли је неки уговор урађен по закону и уз добровољност обеју страна или не и у том смислу да донесе пресуду.

адвокати

Да ли вам нешто значи, када кажем да је због такве неправде (избацивање српских породица са имања) било и убистава и самоубистава? Људи су неколико година устајали и легали са истим животним проблемом, да буду избачени из својих кућа. Било је то тихо умирање за које су криви велики ауторитети, адвокати, судије, политичари, а српски домаћини ни на који начин нису криви за долазак у такву ситуацију.

Никоме од вас није пало на памет да чврсто и институционално кажете: исти проблеми произашли разбијањем СФРЈ морају се решавати на исти начин. Па ако су станарска права, по врло повољним условима, претварана у власничко у свим новонасталим државама на простору бивше Југославије, то је онда морала урадити и Хрватска, а није. Исто важи и за поништење уговора о размени некретнина. У Републици Српској ти уговори су се масовно поништавали у огромном броју криминалним пресудама, које ће једног дана судити онима који су их доносили. Ако никако другачије, оно морално. Док такви уговори о размени некретнина у Хрватској се нису могли поништити.

Да вам успут споменем и статус Срба у Хрватској и Хрвата у Федерацији БиХ и Републици Српској. Срби и Хрвати су пре живели у заједничкој држави, били су конститутивни народ – Срби у Хрватској, а Хрвати у БиХ. Чак је Срба у Хрватској бројчано било више него Хрвата у БиХ. Какав је садашњи статус Срба и Хрвата на тим просторима требали би сви да знамо. Да ли сте размишљали о тужби према Хрватској због огромне, не само материјалне, штете коју је претрпео српски народ у Хрватској? Господо велики ауторитети, адвокати, тужиоци, судије, политичари, какав је ваш одговор на независно Косово, а какав на независну Републику Српску? Да ли сте некад покушали ући „у кожу“ обичног човека, оног покраденог, који воли своју државу и народ?

Је л’ неко себи поставио питање откуд ми толико кућа, станова, сатова, кола, јахти… раскош иде дотле да неки мисле да би требало да ходају по драгом камењу? А колика ми је плата? Народ би волео да вам је и десет пута већа плата, али за амбијент којег сте критиковали највише сте заслужни ви. И управу сте, треба мењати такав амбијент. Али, истине ради, он се може променити само супротстављањем онима који га стварају. Да ли има неког горег и штетнијег од лопова, криминалца? Има, ако то уистину јесу, а лажно се представљају као велики ауторитети, адвокати, тужиоци, судије, директори, политичари. Тада су лицемери, варалице и празити и највећа претња здравом друштву и српству.

адвокати

Готово читава српска интелектуална и политичка елита задојена је вулгарним материјализмом, рационализмом, противрелигиозним и противродољубивим осећањима и обрасцима интелектуалне културе, што је све довело до рашчовечења и расрбљења. Мислите да данашње време нема хероја? Има их и у српском народу и у свету.

Сваки поштени вредни српски сељак неупоредиво је важнији и за народ и за државу од тих лажних ауторитета. Такав српски сељак негује истинске вредности, као што су пожртвовање, прегалаштво, јунаштво, саборност, родољубље, светосавље и христоцентризам. Том сељаку нека је слава и част у векове.

Бања Лука, 10. август 2018.

Председник Покрета Дане Чанковић