Лавица већ четири дана критично, оперисана, борба за њен живот и даље траје – А ово је власница од које је побегла

Мала лавица која је примљена у четвртак у лошем стању, дехидрирана, слаба, мршава, већ четврти дан је критично и боримо се за њен живот, наводи се у саопштењу Зоолошког врта Палић.

лавица
Фото: Зоолошки врт Палић

У Зоолошком врту Палић наводе да су се одмах по пријему код изнемогле животиње видели следећи проблеми: лоша крвна слика, упале у организму, анемија, била је пуна паразита, испод репа је имала рану која је већ инфицирана и да је очигледно била у боловима.

„Она је одмах прегледана (ултразвук, лабораторијски прегледи крви и урее, тестови) и примила је ветеринарску терапију (инфузију, витамине, различите врсте инјекција за јачање, против болова и против упала). По реакцији на месо, делује да никада раније није добијала месо као храну. После дате терапије, почела је сама да једе, али делује да црева и желудац нису у стању да варе тј. прераде храну и нема столицу. У овој генерално лошој ситуацији може да се деси да и други органи откажу (бубрези, јетра)“, навели су из палићког зоо-врта.

Поред свих ових наведених проблема, рендгенски снимци показали су да лавица има и сломљену бутну кост на левој нози, а на десној нози делимични прелом, па је упркос опасности од увођења у анестезију, јутрос оперисана.

Због повреда костију, она ће и после операције морати да се држи у што мањем простору да би мировала и да би кости могле да јој зарасту.

„Због опште слабости организма не можемо је стално држати под благом седацијом, већ је потребно физички јој ограничити кретање“, наглашавају у Зоолошком врту Палић.

У тој установи захваљују свим људима и организацијама за заштиту животиња које нам се јављају, нуде помоћ и подршку.

„Најважније у овом тренутку је да се лавица стабилизује, опорави, а после тога ћемо заједно са другим државним органима наћи најбоље решење за њу“, поручују из палићког зоо-врта.

Кикица, како су лавици наденули име у врту, пронађена је 21. септембра на Чантавирском путу, на изласку из Суботице.

А ово је власница од које је Кикица побегла:

Да ли ће надлежни реаговати у складу са законом и привести власницу „Славујку“ правди? Кривичној одговорности подлеже не само она, него и особа која на црно продаје дивље животиње, од које је лавица и купљена, а чији је идентитет, такође, познат.

Тони Бедалов, РТС / Хронограф