Нису знали шта бацају – „енигма” је на отпад стигла из Панчева

Међу колекционарима славом овенчани приналазачи и нови власници „енигме” су на адресе више музеја послали допис са понудом да је уз новчану накнаду уступе – продају. Да остане у Србији. Из већине музеја нису стигли никакви одговори.

енигма
Фото: wikipedia/ Matt Crypto

Политика је писала о немачком уређају за шифровање, широм света познатом уређају „енигма”, који је пре неку годину пронађен на војном отпаду у Раковици. Као ликови у серији „Мућке”, двојица срећковића су успела да „енигму” купе по цени електронског отпада – на килограм. Рачун је износио око 4000 динара. Уређај је био невероватно добро очуван и имао је све роторе који кодирају комуникацију. Недостајала је само утичница за струју.

Међу колекционарима славом овенчани прoналазачи и нови власници „енигме” су на адресе више музеја послали допис са понудом да је уз новчану накнаду уступе – продају. Да остане у Србији. Из већине музеја нису стигли никакви одговори. Само у једном случају, телефоном им је поручено да се јаве после лета и годишњих одмора, без да су затражили неки контакт за будућу сарадњу. После тога „енигми” се изгубио траг. Нагађа се да је по астрономској цени завршила у неком музеју на Западу.

Та прича је ових дана добила наставак. Група колекционара из Србије која је недавно боравила на сајму антиквитета у Новој Горици, посетила је војни музеј у Пивки. Тамо су упознали директора те установе и кроз разговор су дошли до теме о „енигми”. Директор музеја у Пивки је чуо за случај „енигме” са отпада у Раковици и према неким сазнањима она је била део поставке у центру везе у Панчеву. Очигледно да је она постала вишак, баш као и остали експонати из те поставке који су послати на отпад.

Ето, преко Словеније је стигао још један део приче о „енигми” са отпада. Иначе, многи су чули за немачку машину „енигму” која је служила за шифровање радио комуникације током Другог светског рата. То је она мала дрвена кутија са зупчаницима и тастатуром у коју су Немци имали поверење до краја рата. Ипак, Енглези су успели да дешифрују код „енигме” и тако открију многе тајне Хитлерове ратне машинерије. Захваљујући томе добили су рат на Атлантику и победили немачке подморнице, унапред знали планове Ромела у Африци и искрцали се на Сицилији и у Нормандији, знајући распоред немачких снага.

Енигма је и данас веома цењен колекционарски примерак чија вредност се изражава са шест цифара. Наравно у еврима. А, мало је познато да уз малу „енигму” постоји и већи такав уређај, познат као „лоренц”. То је унапређена, велика „енигма” коју су имали само штабови армија Вермахта. „Лоренц” је кориштен искључиво за комуникацију армија са главним штабом немачких оружаних снага, односно Хитлером.

енигма

Марко Лакић, Политика Магазин