Ево ком народу су Срби генетски најсличнији: Нису Турци

Сви балкански народи су поприлично слични, као нпр. Норвежани и Швеђани. Наше разлике су искључиво културолошке.

балкански народи
Фото: Shutterstock

Недавно је на Фејсбуку освануо пост Истока Павловића, интернет предузетника, у коме се детаљно разоткрива зашто смо ми Срби тамније пути, преносе медији.

Иако је још давно укорењена предрасуда да смо ми „црномањасти” због мешања са Турцима, у његовом посту, у коме се налази генетска мапа Европе, рађена према расподели хаплогрупа, детаљно се показује да је та претпоставка погрешна јер су српски и турски гени веома различити.

– Чувени мит „ми смо сви црни, то нам је од 500 година под Турцима“, ипак је само мит и нема везе са научним чињеницама. Српски и Турски гени су веома различити.

– Наше „црнило“ потиче, у ствари, од староседелаца Балкана: Трачана, Илира, Дачана… са којима су се измешали Словени који су се доселили.

– Срби имају веома мало „словенских“ гена (R-M458, који се сматрају типично Словенским генима, код нас су заступљени маx 12%)

– Оно што се највероватније десило јесте да су „црни“ староседеоци Балкана попримили језик дошљака, Словена који су њима били некаква „елита“. Словени су издоминирали културолошки, а Трачани и Илири генетски јер су били бројнији.

– Сви балкански народи су поприлично слични, као нпр. Норвежани и Швеђани. Наше разлике су искључиво културолошке.

– Заправо, цела поставка у којој ми уопште поредимо Србе са Турцима, Русима, Бугарима… је погрешна. Природа не зна за нације. Комплетна парадигма генетике је у потпуној супротности са парадигмом нација. Сви људи су комбинација различитих група гена. Сваки покушај доказивања ко је Србин, а ко Хрват уз помоћ генетике, заправо доводи до закључка да ни Срби ни Хрвати не постоје – из тачке гледишта природе.

– Македонци и Срби имају највише истих гена (96%). Осим тога, нама најсличнији су Грци и Мађари.

Ево и листе неких народа по генетској сличности са Србима:

Македонија 96%
Грчка 66%
Мађарска 65%
Украјина 62%
Румунија 61%
Литванија 57%
Бугарска 53%
Пољска 52%
Италија 51%
Мароко 48%
Тунис 43%
Турска 42%
Русија 32%