Риши Сунак: Мушкарац је мушкарац, а жена је жена – То нам налаже здрав разум (ВИДЕО)

Манчестер – Премијер Велике Британије Риши Сунак изјавио је данас да је „мушкарац мушкарац, а жена је жена” и да људе не би требало притискати да верују да могу да буду било ког пола.

риши сунак
Фото: EPA-EFE/Adam Vaughan

Говорећи о томе на који начин би друштво требало да се опходи према трансродним људима, Сунак је на годишњој конференцији своје Конзервативне партије рекао да „не би требало да будемо малтретирани да верујемо како људи могу да буду било ког пола”, пренео је Ројтерс.

„Не могу бити. Мушкарац је мушкарац и жена је жена”, рекао је британски премијер, јавља Танјуг.

Очекивано, негативне реакције на ову изјаву одмах су уследиле. Она је названа „болесном“ „смешном“.

Премијер је оптужен да је „подстицао културни рат“ тиме што је дао „мучне“ коментаре о трансродним особама у свом говору на Конференцији Конзервативне странке у Манчестеру.

Последњег дана конференције, г. Сунак је одржао завршни говор у којем је одбацио северни део ХС2, изнео план за постепено укидање пушења и најавио свеобухватне реформе образовања.

Што се тиче права трансродних особа, рекао је: „Не би требало да буде контроверзно да родитељи знају шта њихова деца уче у школи о односима, пацијенти треба да знају када болнице говоре о мушкарцима или женама.

„И не би требало да нас малтретирају да верујемо да људи могу бити било ког пола који желе. Не могу, мушкарац је мушкарац, а жена је жена. То је само здрав разум.“

Његови коментари изазвали су бес у транс-заједници у Манчестеру.

риши сунак
Крис Нортвуд

Крис Нортвуд, први транс саветник Манчестера, оптужио је премијера да подстиче културни рат.

„Са БДП у слободном паду, текућом кризом трошкова живота и људима који су забринути да ли ће моћи да плате рачуне за енергију ове зиме, надали бисте се да лидер ове земље има паметније ствари да уради него да подстиче културни рат против транс особа као што сам ја”, рек(л)ао је он/а.

Manchester Evening News / Хронограф