Откривен узрок смрти Џорџа Мајкла – Породици најзад допуштено да га сахрани

Породица поп звезде Џорџа Мајкла, после два и по месеца, коначно може да почне да планира сахрану, пошто је потврђен узрок смрти. Он је преминуо на католички Божић, 25. децембра 2016. године, али је одлука патолога одлагана до јучерашњег дана, јер је, наводно, требало сачекати токсиколошке извештаје. Сада је потврђено да је Џорџ (53) преминуо природном смрћу и да не мора да се води истрага, што значи да његови најближи коначно могу да се последњи пут поздраве с њим. 

џорџ мајкл

Који је званични узрок смрти Џорџа Мајкла?

Главни оксфордширски патолог, Дарен Салтер, рекао је у изјави: „Истраге у вези са смрћу Џорџа Мајкла су завршене и примљен је извештај о обдукцији. Пошто је потврђен природни узрок смрти, односно дилатативна кардиомиопатија са миокардитисом и масном јетром, истрага ће се прекинути и нема потребе за даљим саслушањима и другим истражним радњама. Нећемо објављивати детаљније информације, јер породица захтева од медија и јавности да поштују њихову приватност.“

Ово је био мучан процес за Џорџове вољене који су чекали више од два месеца да га сахране.

Породични пријатељ и грчки радио водитељ, изјавио је у фебруару: „Ово је јако тешко за све њих, готово неподношљиво. То је шок за његовог оца. Он жели да му организује сахрану, а полиција одбија да им преда тело и тражи даље доказе“.

Шта је дилатативна кардиомиопатија?

То је најчешћи облик болести срчаног мишића. Иако се најчешће јавља код особа средњих година, и чешће код мушкараца него код жена, ова болест се дијагностикује код особа свих узраста укључујући и децу.

Болест оштећује мишићно ткиво срца и нарушава његову пумпну функцију. У почетку се тело труди да помогне срцу да испумпа довољно крви, па бубрези смањују излучивање мокраће и тако задржавају течност у организму. Срчане шупљине се шире (дилатирају) да би прихватиле тако велику количину крви. Ово проширење срчаних шупљина у почетку може појачати пумпну функцију срца, јер се мишићи снажније грче. Међутим, временом долази до увећања срчаних шупљина. То се назива кардиомегалија. Дуготрајни ефекат кардиомегалије није добар. Срце убрзава своју фреквенцу да би на тај начин испумпало што више крви, пошто не може довољно јако да се контрахује (грчи). Међутим, временом ни то неће помоћи. Срце постаје све слабије, нагомилава се вишак течности у организму (плућима, трбуху, ногама). Настаје тзв. срчана инсуфицијенција. Кардиомегалија понекад доводи и до срчаних аритмија. Такође, крв спорије протиче кроз срце, па може доћи до стварања тромба у шипљинама срца. Ови тромби могу ући у циркулацију и зачепити артерије плућа (емболија плућа), срца, мозга, црева, бубрега, екстремитета итд.

Код већине дилатативних кардиомиопатија, узрок је непознат. Оне се називају „идиопатске“ или примарне.

Код секундарних, узроци су многи фактори који могу изменити и увећати леву комору, која представља главну срчану пумпу. То су: повишен крвни притисак, атеросклероза, болести срчаних залистака, оштећење срчаног мишића предходним инфарктом, убрзан срчани рад,  алкохолизам,  неки лекови који се користе у лечењу малигне болести итд.

Многи људи с дилатативном (проширеном) кардиомиопатијом немају симптоме или имају само мање симптоме, и живе нормалан живот. Други људи развију симптоме, који могу напредовати.

Симптоми се појављују када болест изазове срчану инсуфицијенцију (слабост) или поремећаје срчаног ритма. То су: умор и слабост, отежано дисање када сте активни или лежите на равном, смањена толеранција напора, вртоглавице, несвестице, сув кашаљ, отоци на потколеницама и стопалима, оток трбуха (због присуства течности), нагло добијање на тежини због задржавања течности у телу, недостатак апетита, мучнина, тешкоће с концентрацијом и поспаност, осећај лупања и/или прескакања срца…

Када ће Џорџ Мајкл бити сахрањен?

Иако православна традиција налаже да покојник буде сахрањен најкасније седмог дана после упокојења, Јоргос Кириакос Панајоту ( Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου), син кипарског Грка и званично верник Кипарске православне цркве, ни после више од два месеца није сахрањен, није му служено опело, нити четрдесетодневни помен.

Ендрју Риџли, Џорџов колега из бенда Wham је изјавио за британски „The Mirror“ да се породица и пријатељи надају што скоријој сахрани. „Све је то тешко за мене, тешко је за све. Нисмо имали завршницу. Ово је паклени период и морамо га завршити и кренути даље“, рекао је он.

Како британски медији јављају, певачу ће највероватније бити организоване две сахране – једна за породицу и најужи круг пријатеља, а друга за јавност. Праву сахрану ће организовати Џорџове сестре Мелани и Јода.  Њихов отац Кириакос Панајоту, такође  брине о детаљима, као нпр. о покровима, које је наручио са Кипра. Тачно време и место сахране још нису саопштени, али се зна да ће певач бити сахрањен у породичној гробници, у Хајгејту, у Лондону, поред своје мајке, за коју је био изузетно емотивно везан.

Естрада ће, разуме се, организовати спектакуларан погреб, на коме ће, поред познатих, бити и многобројни уметникови поштоваоци са свих меридијана. Очекује се да сахрана буде „највећа после сахране принцезе Дајане“, наводе медији, као и да ће на њој, као и на првој, поново певати Елтон Џон. Биће организован и велики концерт, у знак поштовања према Џорџу Мајклу, на коме ће наступити многа позната имена из светског музичког шоу-бизниса, а приход с концерта ће отићи у хуманитарне сврхе, односно, оним организацијама којима је Џорџ за живота помагао.

Све у свему, из недовољно уверљивих разлога, због наводних токсиколошких анализа које су спроводили, упркос томе што је смрт одмах проглашена највероватније природном, без сумње на убиство или самоубиство, британски званичници нису испоштовали верске слободе породице и прописе верске заједнице којој је покојник припадао, јер нису дозволили да буде сахрањен благовремено, у складу с православним обредом.

Џорџ Мајкл, за живота, није био редован у православној цркви, а свој верски живот је упражњавао више формално, као део традиције своје породице и пријатеља. Постоје видео снимци православног венчања, на којима певач кумује свом најбољем пријатељу Андросу, у време највеће популарности бенда Wham. На једном каснијем видеу, он је на руци носио и православну бројаницу, из поштовања према обожаваоцу који му је тај поклон послао. Чак је свом продуценту, на питање шта му је то на руци, објаснио да се помоћу бројанице моли Исусовом молитвом, и изговорио је.

Познато је да је личност покојног певача била пуна контроверзи. С једне стране, био је декларисани хомосексуалац, познат по конзумирању лекова за смирење, лакших наркотика, као и по изазивању саобраћајних несрећа под утицајем лекова. С друге стране, био је омиљен не само код публике, но и код многобројних искрених пријатеља, како због свог огромног талента и шарма, тако и због великодушности и племенитости, коју је испољавао, не само према свом окружењу, него, како се све више открива, и према многим непознатим људима, деци и свима којима је помоћ била потребна, а које је помагао преко фондова и хуманитарних организација, тајно, инсистирајући на томе да његов идентитет, као донатора, не буде откривен. Помоћ коју је, према писању медија и сведочења очевидаца, на овај или онај начин, славни музичар дао, мери се милионима фунти.

Контроверза је свакако и чињеница да је, и поред светске славе коју је стекао, Џорџ Мајкл сачувао велику дозу личне скромности, чак стидљивости, и изузетне искрености, која се граничила с наивношћу, тако несвојствене богатима и славнима. Живећи живот препун самодеструкције, услед очигледног недостатка љубави према себи, чини се да никада није био свестан колико је заиста био вољен од многих.

Хронограф