Јакшић: СПЦ потписује уговор о свом статусу с лажном државом Косово? Укидање динара договорено

Иако је Епархија рашко-призренска саопштила да „ове године није у стању да уприличи, због организационих и безбедоносних разлога, традиционално Богојављењско пливање за Часни крст на језеру Газиводе“ оно ће се данас ипак одржати у организацији Дома културе „Стари Колашин“.

марко јакшић
Фото: СПЦ

Тиме је, како незванично тврде Данасови извори, „премошћено“ неразумевање и незаводовљство Срба са КиМ одлукама ЕРП, поготово што се за ово богојављенско пливачко такмичење пријавило више од 100 српскх младића, решених да очувају традицију без обзира на став Цркве.

Марко Јакшић, члан Председништва Покрета Срба са КиМ „Отаџбина” и Српског нациналног већа КиМ, изјавио је за Данас да “Епархија није имала разлога за отказвање пливања на језеру Газводе, али да се то међу Србима на КиМ доводи у везу са недавном посетом патријарха Порфирија јужној српској покрајини и причама да је СПЦ спремна да потпише уговор са Владом Косова о свом статусу”.

– Патријарх Порфирије је, како се прича чак и у црквеним круговима, дошао из политичких разлога да припреми терен за потписивање уговора између СПЦ и Владе Аљбина Куртија, што никако не може да се изједначи са уговорима које Црква има са Хрватском, БиХ, Црном Гором. КиМ није посебна независна држава и такав потез био би фактичко признавање самопроглашене косовске независности. ЕРП је за отказивање пливања за Часни крст на Газиводама навела чудне и неодбрањиве разлоге, али је то у духу последње патријархове посете и његових порука у којима позива да се ни на који начин не провоцира албанска страна – каже Марко Јакшић.

Према његовим речима, „збуњуће је то што је патријарх одбио више захтева СНВ КиМ и Срба са Косова и Метохије да их прими и разговара са њима, али током предбожићне посете није одбио да се сретне са градоначелником Пећи, Албанцем, иако у овом граду осим монахиња готово да више нема Срба”.

марко јакшић
Др Марко Јакшић

– За чуђење је и то што паријарх Порфирије током ове посете КиМ није ни једном речју поменуо нити изјавио нешто о православним храмова СПЦ које је „Министарство културе Косова“ присвојило и прогласило римокатоличким цркама као што је случај у Горњем Винарцу и Перковцу – напомиње Марко Јакишић.

Патријарх Порфирије јуче није одговарао на телефонске позиве, тако да Данас није могао да из прве руке провери спекулације о наводним плановима СПЦ да потпише уговор с Владом Косова.

Додуше, СПЦ је јуче славила Крстовдан и молитвено се припремала за данашње Богојављање.

Чињеница да је поглавар СПЦ овог пута без проблема са званичном Приштином „обишао народ, свештенство и монаштво на КиМ” за разлику од забране крајем 2022, не мора аутоматски да значи и спремност Цркве за “аранжмане” са Владом Косова. Такав потез морао би да има тежину саборске одлуке – Сабор је у више наврата јавно оглашавао да је против независниостии поделе КИМ, као и размене територија.

У високим црквеним изворима, међутим, навелико се спекулише да Сабор под патријахом Порфиријем углавном „потврђује“ његове „директиве“, чија се позадина чак доводи у везу и са Председништвом Србије.

Поглавар СПЦ је од 3. до 7. јануара боравио на КиМ у пратњи двојице својих викара који носе титуле историјских епархија у јужној Покрајини – хвостанског Алексеја (Богићевића) и новобрдског Иларина (Лопуловића).

На терену се спекулише да последња патријархова посета није прошла без питања дела монаштава о деловању Цркве, понашању државних власти и јавних спекулација о издаји КиМ.

СНВ: Укидање динара договорено

– На КиМ се последњих дана одигравају бурни догађаји, укључјући и одлуку Приштине о увођењу евра као валуте и најаву обустављања платног промета са Србијом. ЕРП се очигледно у свему томе не сналази.

СНВ КиМ је јуче на поруке председника Србије о укидању динара на КиМ саопштило да то тумачи као још један у низу унапред договорених споразума са Приштином, чија је реализација сада дошла на ред.

Такву сумњу поткрепљује „препорука“ Канцеларије за КиМ дата пред крај 2023. запосленима у институцијама Републике Србије на КиМ, пре свега онима у школству и здравству, да угасе своје текуће рачуне у НЛБ-Комерцијалној банци и да отворе нове у Поштанској штедионици.

Циљ овакве одлуке Београда би у даљим преговорима са Приштином могао да буде најава изналажења решења да се будуће финансирање запослених у институцијама Републике Србије на КиМ одвија преко Министарства финансија такозване републике Косова – каже Марко Јакшић.

У дипломатским круговима у Приштини спекулише се да је “одлука” о укидање динара наводно донета у децембру прошле године.

Данас