На међународном скупу сећања на Холокауст српску делегацију предводи Владин експерт за смањивање броја жртава Јасеновца

Национална делегација Србије, коју предводи историчар и министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић, учествује у годишњем заседању Међународне алијансе за сећање на Холокауст (ИХРА), од 24. до 27. јуна у Глазгову, у Уједињеном краљевству.

скуп о холокаусту
Фото: Архива Новости

У Националној делегацији су и представници Министарства спољних послова, Министарства културе, стручњаци Музеја жртава геноцида и Меморијалног центра „Старо сајмиште“, представници јеврејске заједнице у Србији.

Међународна алијанса окупља најистакнутије стручњаке 35 држава, а Србија је пуноправна чланица од 2011. Национална канцеларија за сарадњу са ИХРА већ две године делује при Музеју жртава геноцида. Осим истраживањем и сећањем на Холокауст, ова међудржавна организација посвећује пажњу и геноциду почињеном над Ромима и Србима, што доприноси интернационализацији ове теме, посебно у контексту геноцида почињеног у НДХ.

Током прошле године организацијом је председавала Хрватска, која је уједно добила и низ препорука везаних за некадашњи логор Јасеновац. Између осталог, да се на паноима јасно види ко су биле жртве, а ко џелати, да је почињен геноцид, ко га је починио, да се покуша утврдити именом и презименом тачан број жртава, да се са Каменим цветом конкурише за заштићено културно добро на листи Унеска, да се изврше нове сондаже терена и покушају утврдити потенцијалне масовне гробнице или нађу други историјски артефакти, да се мапирају сви логори у НДХ итд.

Очекивано је да ће се делегације на годишњем заседању бар осврнути на то шта је Хрватска од овога испунила.

В.Ц.С, Новости

Наслов, опрема: Хронограф