Џулијан Асанж на слободи после нагодбе са Америком!

После вишегодишње правне саге, Џулијан Асанж, оснивач Викиликса, пуштен је из затвора у Великој Британији, после нагодбе са америчким властима о признању кривице за кршење америчког закона о шпијунажи.

џулијан асанж

Авион у којем је Асанж слетео је у Бангкок на Тајланду одакле би требало да настави пут до америчке територије, Северним Маријанским острвима, где ће, како се очекује, бити потписан споразум, јавила је агенција АФП.

Према нагодби, Асанж ће признати кривицу за једно од 18 дела за које га оптужују америчке власти – заверу за добављање и откривање информација о националној безбедности, а потом ће бити пребачен у његову домовину, Аустралију.

Асанж је оптужен за време администрације бившег председника Доналда Трампа због масовног објављивања тајних докумената, које је у јавност изнела Челси Менинг, бивша аналитичарка америчке војне обавештајне службе, такође кривично гоњена по Закону о шпијунажи.

Провео је 1901 дан – више од пет година – у затвору у Лондону, борећи се против изручења у Америку.

џулијан асанж
Мапа пута Асанжа ка Аустралији

Викиликс је 2010. објавио стотине хиљада поверљивих америчких војних докумената о ратовима у Авганистану и Ираку, уз низ дипломатских депеша, што је највећи безбедносни инцидент те врсте у војној историји ове земље.

Међу њима је био и снимак из 2007. на којем је се види како се из америчког војног хеликоптера пуца на ирачке побуњенике у нападу у којем је убијено десетак људи, међу којима и два новинара агенције Ројтерс.

Према Си-Би-Ес-у, америчком партнеру Би-Би-Си-ја, америчко Министарство правде препоручило је казну од 62 месеца пошто оснивач Викилиса призна кривицу.

Асанж неће ићи у амерички притвор, а у казну ће му бити урачунато и време које је провео у затвору у Великој Британији, додаје се.

Асанжова супруга Стела је потврдила неке делове споразума, додавши да су током последња 72 сата „нон-стоп“ вођени разговори о детаљима.

„Искрено, све је невероватно, пресрећна сам, али још увек немам осећај да је стварно“, рекла је за Би-Би-Си.

Да ли ће Асанж заиста бити слободан?

Очекује се да ће споразум бити потписан на суду на Северним Маријанским острвима у среду, 26. јуна.

џулијан асанж

Док Асанжове присталице широм света славе, његови сарадници упозоравају да случај није завршен све док судија не потпише пресуду.

Викилис је претходно саопштио да споразум „још није формализован“.

Један од могућих разлога што ће се суђење одржати на Северним Маријанским острвима је и што Асанж не жели да се добровољно врати на континентални део САД, наводи се у саопштењу америчког Министарства правде.

Додаје се и да Асанж не верује америчкој влади и оптужује тамошње званичнике да су наводно планирали да га убију.

Удаљена пацифичка острва много су ближа Аустралији него амерички савезни судови на Хавајима или у континенталном делу САД, од којих су удаљена 3.200 километара.

Портпарол аустралијске владе изјавио је да се случајем „предуго одуговлачило“.

Оснивач Викилиса је са адвокатима дуго тврдио да је случај против њега политички мотивисан.

Амерички председник Џозеф Бајден је у марту рекао да разматра захтев Аустралије да одустане од кривичног гоњења Асанжа и врати га у домовину.

Виши суд у Лондону је у априлу дозволио Асанжу да се жали против одлуке да буде изручен Америци.

Ова одлука омогућила му је да оспори америчке тврдње да ће му бити омогућено фер суђење.

Његова супруга Стела је тада поздравила пресуду и рекла да је то „прекретница“, позивајући америчку администрацију да одустане „од срамног напада који траје већ 14 година“.

џулијан асанж
Асанж се укрцава на авион да би отишао на потписивање нагодбе / Фото: Ројтерс

Ко је Џулијан Асанж и шта је Викиликс?

Асанж се још као тинејџер пробио у свету компјутерског програмирања.

Током 1995. године, суд у Аустралији, његовој родној земљи, казнио га је због хаковања, а избегао је затворску казну, обећавши да то више неће чинити.

Асанж је 2006. године покренуо веб страницу Викиликс.

Од тада, Викиликс је објавио више од десет милиона докумената, између осталог многе поверљиве званичне извештаје у вези са ратовима у Ираку и Авганистану, шпијунирањем и корупцијом.

У априлу 2010. године, Викиликс је објавио снимак убиства цивила у ирачкој престоници Багдаду, као и хиљаде поверљивих докумената које је доставила бивша обавештајна аналитичарка америчке војске Челси Менинг.

Менинг је осуђена због тога на 35 година затвора, али јој бивши амерички председник Барак Обама 2017. смањио казну и од тада је на слободи.

Асанж је приведен у Великој Британији 2010, а потом пуштен уз кауцију, пошто је Шведска издала међународну потерницу за њим под оптужбом за сексуални напад.

Шведске власти су хтеле да га саслушају поводом навода да је силовао и сексуално злостављао једну жену, а другу навео на секс у августу 2010. године, док је боравио у Стокхолму.

Он тврди да су оба сусрета била узајамно добровољна, али је уследио дуги судски процес због којег је затражио азил у еквадорској амбасади у Лондону како би избегао изручење.

После скоро седам година у амбасади, Асанж је изашао пошто му је Еквадор укинуо статус азиланта, а британска полиција га је ухапсила 11. априла 2019.

Кључни датуми у судском процесу:

 • Мај 2012: Британски Врховни суд доноси одлуку да се Асанж изручи Шведској да би био саслушан у вези са наводима о сексуалном нападу
 • Јун 2012: Улази у еквадорску амбасаду у Лондону
 • Август 2012: Еквадор му одобрава азил, рекавши да постоји бојазан да ће му бити угрожена људска права ако буде био изручен
 • Август 2015: Шведски тужиоци одустају од истраге о два навода
 • Децембар 2017: Добија еквадорско држављанство
 • Октобар 2018: Еквадорска амбасада му одређује сет кућних правила којих мора да се придржава
 • Април 2019: Еквадор повлачи његов статус азиланта и хапсе га у амбасади
 • Мај 2019: Осуђен је на 50 недеља затвора због кршења услова његове кауције
 • Мај 2019: Шведска поново отвара истрагу о сексуалном нападу
 • Мај 2019: Америчко Министарство правде подиже 17 нових тачака оптужнице против њега
 • Новембар 2019: Шведски тужиоци обустављају истрагу о наводима за силовање против њега
 • Јануар 2021: Суд у Лондону је пресудио да Асанж не може да буде изручен Америци
 • Март 2022: Врховни суд је преиначио одлуку нижег суда и пресудио да Асанж може да буде изручен Америци и да нема опасности да ће извршити самоубиство у америчком затвору
 • Мај 2024: Виши суд у Лондону дозволио је Асанжу да се жали на одлуку о изручењу Америци
 • Јун 2024: Викиликс је саопштио да се Асанж нагодио са америчким властима и изашао је из затвора у Лондону у којем је био више година

Би-Би-Си