Мишчевић: ЕУ ће приморати Србију да преиспита трговинске споразуме с Русијом

У моменту када Србија отвара нова поглавља у преговорима с Европском унијом, њен главни преговарач Тања Мишћевић упозорава да ће Београд, на крају, морати да ревидира све своје постојеће билатералне трговинске споразуме, укључујући и оне с Русијом.

Главни преговарач с ЕУ
Тања Мишчевић/ФОТО:Бета

Србија је у понедељак отворила два нова поглавља у приступним преговорима са ЕУ, 20 – О предузетништву и индустријској политици и  26 – О култури и образовању, које је, на истом састанку, одмах привремено затворено, због непостојања заједничких ЕУ критеријума неопходних за усклађивање.

То значи да сада Србија има отворених 8 од укупно 35 поглавља и два привремено затворена.

У интервјуу за БИРН, Тања Мишћевић, шеф српског преговарачког тима с Европском унијом, рекла је да кључни део преговора о чланству у ЕУ подразумева креирање посебне динамике ревидирања сваког слободног споразума који Србија сада има с другим земљама.

Ова ревизија ће, на основу правила и прописа ЕУ, утврдити да ли  неки споразуми остају на снази, морају да се мењају или да буду раскинути, рекла је она.

Између осталих, то ће утицати на трговинске односе Србије с њеним традиционалним економским партнером и историјским савезником Русијом, упозорила је она.

Хронограф

2 Коментари

Comments are closed.