Трамп о Србији – да ли нас амерички председник заиста воли?

Недуго пошто је објавио кандидатуру за председника Сједињених Америчких Држава, домаћи медији почели су да се утркују око објављивања текстова о томе шта је Доналд Трамп о Србији рекао у интервјуима, за време и после бомбардовања 1999. године.

трамп о србији

Потреба мале Србије да има савезника међу великим државницима, довела је до тога да је популарност Доналда Трампа, у једном тренутку, претила да престигне популарност Владимира Путина. На ово „дивљење до имбецилности“ актуелном америчком председнику, умногоме су утицали домаћи интернет медији. Они су, жељни кликова и зараде, играли на карту патриотизма, и дали првом наранџастом америчком председнику, подршку коју не заслужује.

Све је ово почело масовном појавом интернет портала који су, зарад клика, спремни да измишљају вести. Део кривице може се свалити и на народ, исувише лењ да провери истинитост информација које дели. Тако смо, у једном периоду, на сваких недељу дана читали измишљене интервјуе са холивудским глумцима, у којима они величају Србе и Србију и жале што је нашем народу учињена велика неправда. Том Хенкс је, тако, рекао да је Косово увек било српско и да је питање дана када ћемо га повратити. Ако је читао коментаре на друштвеној мрежи Твитер, глумац се, вероватно, нашао у чуду када је видео на стотине твитова захвалности из Србије и силне претње смрћу, које су му упућивали корисници из Албаније и са Косова.

Доналд Трамп о Србији и Србима

За разлику од измишљених интервјуа, који су неко време харали српским интернет небом, овај интервју се заиста догодио. Међутим, Трамп о Србији и Србима није говорио. Желећи да народ што више дарну у емоције, портали су писали да је Трамп гостовао код Ларија Кинга баш за време бомбардовања, иако се то десило неколико месеци касније. Праћени насловима попут „Трампе, Србине!“ или „Трамп се извинио Србима за бомбардовање!“, портали су погрешно преносили његову кратку изјаву о дешавањима на Балкану тог пролећа/лета, 1999. године, измишљајући нешто што никад није рекао, попут пасуса на порталу Србија Данас: „Упућујем извињење Србима за све грешке америчке политике, а пре свега Клинтонових. Нама у борби против исламског тероризма требају савезници који имају ратно искуство борбе са овим злом – а то су у Европи Руси и Срби. Ако ја будем на челу Америке биће промењен спољнополитички курс који је до сада често био погрешан.“

Непосредно пред америчке изборе крајем 2016. године, угледни лист Недељник се шепурио ексклузивним интервјуом са Трампом, у коме је тадашњи кандидат за председника Америке, рекао исто оно што су до тада измишљали разни домаћи портали. Лист је поносно представио интервју под насловом „Извињавам се Србији“, који им је „средио“, ни мање ни више, него контроверзни Владимир Рајчић, несуђени кандидат на недавно одржаним председничким изборима у Србији, познат по својим измишљеним везама са многим угледним светским личностима. Како су из Трамповог изборног штаба одмах демантовали овај интервју, Недељник се правдао речима да „ово није ни први ни последњи пут да Трамп демантује сам себе“.

интервју са трампом

Шта је заиста рекао

Доналд Трамп је тог октобра 1999. године, на Си-Ен-Ен-у, гостовао код Ларија Кинга, који га је упитао шта мисли о бомбардовању Косова. Он је одговорио да сматра да је то била велика грешка и да би, да се он питао, НАТО и његови савезници ушли на Косово копненим трупама, како би заштитили цивиле. Он је, затим, констатовао да би било можда и више жртава, али да би се то на крају испоставило као добра идеја и да не би било толико злочина и терора који су се догодили. Транскрипт целог разговора може се прочитати ОВДЕ.

Понесен измишљотинама које су недељама писали домаћи медији, Војислав Шешељ је чак позвао Србе у Америци да гласају за Трампа. У свом гостовању на Студију Б, Шешељ је дословно рекао: „Јавно сам позвао све Србе који живе у Америци да гласају за Доналда Трампа. Он је једини амерички политичар високог ранга који је осудио бомбардовање Србије, који је рекао да је то стравична грешка.“

Дакле, неизмерна љубав српског народа према бескрупулозном америчком бизнисмену и актуелном председнику, проистекла је из лажних објава интернет портала, а не из онога што Трамп о Србији заиста говори. Иако су појединци у неколико наврата покушали да објасне да су у питању лажне објаве, народ и даље бира да верује у лажи и безусловно се диви својим џелатима, као што смо имали прилику да видимо више пута у нашој историји.

М. В.