Мистериозни помор чувених свиња са Кариба

Велико корално отрво налази се на Бахамима и свој незванични назив, Острво свиња, дугује чињеници да на њему живи колонија ови животиња. Иако су оне већинско становништво овог ненасењеног острва, на њему се може наћи и неколико напуштених мачака и коза које су залутале у свињско царство.

острво свиња на бахамима

Нико не зна како су свиње тачно доспеле овде. Према једној причи, група морнара оставила је на острву неколико свиња јер су имали у плану да се врате и поједу их. Није познато да ли су били спречени да се врате или су само заборавили, али свиње су остале на острву и преживеле хранећи се отпацима које су за собом остављали бродови у пролазу. Друга легенда каже да су свиње преживеле бродолом и допливале до острва, а неки тврде да су побегле са оближњег острвца. Они који се превише труде да буду реални, кажу да је то био план да би туристи долазили на Бахаме, као да Бахами нису сами по себи разлог за велики број туристичких посета. Ако су ови последњи у праву, план је итекако успео јер све више људи долази на Острво свиња.

помор свиња
ФОТО: KSMITH0808/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Свиње слободно живе на Плажи свиња, а храну добијају од становника оближњег острва. Иако су дивље, оне су изузетно пријатељски настројене према људима и често пливају с њима, сунчају се и позирају за Инстаграм и Фејсбук, а као награду од посетилаца добијају разне посластице. Несвакидашњи призор свиња које пливају прозирним водама Кариба инспирисао је ауторку Џенифер Нолан да напише књигу за децу „Тајне Острва свиња“, а о њима је спевана и песмица.

Ипак, на рајским плажама Бахама није све идилично као што изгледа. У свом природном окружењу, свиње се ваљају у блату и на тај начин штите своју кожу од опекотина. Сув песак и јако сунце им тако нешто не дозвољавају, па често заврше са ранама на кожи.

Међутим, ово није највећи проблем с којим се суочавају. Како јавља „Дејли Мејл“, недавно су почеле да круже теорије о мистериозном помору свиња који је погодио Велико корално острво, главно туристичко место у светлуцавим карипским водама, 128 километара од бахамске престонице Насау. Министар пољопривреде и водопривреде Бахама В. Алфред Греј, изјавио је прошле недеље за „Насау Гардијан“ да је трећина свиња угинула од преједања песком. Наиме, велики број туриста који посећује Плажу свиња, баца овим животињама храну у песак, који на тај начин доспева у њихов организам. Греј је додао да токсиколошки налази још увек нису готови и да ће они можда показати који су додатни фактори утицали на масовни помор свиња.

свиње
Фото: Њујорк Тајмс

Сувласник популације свиња Вејн Никсон, који тврди да их је баш он населио на острво пре тридесетак година, има другу теорију о помору ових животиња. Он је изјавио да туристи неконтролисано долазе на острво и дају свињама пиво и други алкохол, јашу их и малтретирају на различите начине. Овим поводом, огласила се и председница Хуманитарног друштва Бахама Ким Аранха, која каже да верује да је помор изазван случајним тровањем и да ће токсиколошка испитивања утврдити о чему је реч.

Министар Греј је најавио нове мере заштите, како би се сачувало петнаестак преосталих свиња. Он је предложио да се поставе ограде којима ће се ограничити кретање туриста и онемогућити им да долазе у директан контакт са свињама. „Посетиоци су дали себи слободу да раде шта год желе, па тако и да бацају свињама храну у песак, који животиње потом уносе у организам и умиру. Настојаћемо да убудуће само фотографисање свиња буде дозвољено“, изјавио је Греј.

Хронограф